Sustav za prepoznavanje prometnih znakova

Izvor: autozubak.hr

Sustav prepoznavanje prometnih znakova tzv. Traffic sign recognition system (TSR) je tehnologija kojom je vozilo u stanju prepoznati prometne znakove. Sustav automatski prepoznaje ograničenje brzine na prometnim znakovima te na taj način pomaže vozaču da zadrži dozvoljenu brzinu.

TSR radi s kamerom koja je smještena u automobilu i skenira prostor ispred automobila (prometne znakove) te prosljeđuje informacije do putnog računala. Uz pomoć tempomata, sustav tada drži auto unutar ograničenja brzine.

Izvor: www.startlr.com

Sustav koristi kameru koja je instalirana u blizini retrovizora i kontinuirano skenira putem prometne znakove. Slike se tada uspoređuju s uzorcima znakova koji se nalaze u memoriji računala automobila. Zatim znak koji odgovara znaku u memoriji putnog računala prikazuje vozaču na displayu koji se nalazi na vjetrobranskom staklu te vozač tako može pravovaljano reagirati.

Ako program otkrije ograničenje brzine, sustav obavještava vozača o toj činjenici pokazujući vrijednost na brzinomjeru ili ga prikazuje na displayu te ako je tempomat uključen, automobil automatski usporava i nastoji ostati unutar ograničenja brzine. Sustav također koristi podatke dobivene od navigacijski sustav kako bi se utvrdilo da li se vozilo vozi na autocesti ili u gradu. Zbog toga navigacijski sustav također sadrži informacije o posebnim prometnim znakovima – uključujući i one koje nameću ograničenja brzine samo u određeno doba – sustav prepoznavanja može reagirati čak i na takve situacije.

Izvor: www.audi.ca

Sustav prepoznavanja prometnih znakova do sada je dizajniran za korištenje u novijim vozilima. Brojnim svojim sastavnicama i kompliciranim umrežavanjem i danas taj sustav čini opremanje automobila preskupim.

Iako ima brojne pozitivne strane te uistinu pomaže tijekom vožnje, postavlja se pitanje-koja će biti uloga vozača kada vozila postanu u potpunosti automatizirana? Dali će svi ti sustavi za pomoć u vožnji moći zamijeniti čovjekov zdrav razum?

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close