Od 2018. pojednostavljena procedura pri kupnji rabljenog automobila

Ilustracija/Izvor: Željka Milivojević

 

Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o posebnom porezu na motorna vozila donosi nam promjene u 2018. godini.

Od 2018. godine kupnja rabljenog vozila je znatno pojednostavljena. Do sad je procedura bila ovjera kupoprodajnog ugovora kod javnog bilježnika, zatim odlazak na poreznu upravu platiti porez na automobil. Nakon toga potrebno je bilo otići u policijsku postaju promijeniti prometnu dozvolu vozila, kako bi vozilo glasilo na Vaše ime, i tek nakon toga ako vozilo nije registrirano bilo je potrebno otići na stanicu za tehnički pregled.

Sada svu papirologiju kod kupoprodaje automobila možete obaviti na stanici za tehnički pregled vozila.

Na stanici za tehnički pregled vozila nakon sklopljenog kupoprodajnog ugovora, možete platiti upravnu pristojbu,te se na istom mjestu radi i nova prometna dozvola s imenom novog vlasnika.

Što je to upravna pristojba? Do sada se je na kupljeno vozilo plaćao porez u poraznoj upravi, a od 2018. godine više se ne plaća porez, ali se zato plaća tzv. upravna pristojba.

Obračun i kontrolu naplate već spomenute upravne pristojbe obavljat će također tijelo nadležno za registraciju motornih vozila.
Visina pristojbe izračunavat će se prema snazi motora (KW) i starosti vozila u kunama po KW.

 

Ugovor o kupoprodaji motornog vozila/Izvor: actarius.hr

Kao prenosi lider.media 2017. godine u Hrvatskoj prodano 50 769 novih osobnih automobila, što je 15,1 posto više nego godinu ranije kada ih je prodano 44 106.
U prva tri mjeseca 2018. godine prodano je 13 893 automobila, što je čak 27 posto, odnosno, 2 963 vozila, više nego u istom periodu 2017. godine.

 

Close