KD Autotrolej dobiva novi vozni park

Vozni park u Hrvatskoj sve je stariji i nesigurniji, broj prodanih novih vozila zadnjih godina pao je za 60 posto, a jedna od posljedica je povećan broj prometnih nesreća s poginulima. Osim starosti voznog parka osobnih automobila veliki problem predstavlja i starost voznog parka javnog gradskog prijevoza. S navedenim problemom se bori i Grad Rijeka, točnije, KD Autotrolej. Naime, u riječkim novinama su sve češći naslovi i slike zapaljenih vozila riječkoga javnog gradskog prijevoza, odnosno, autobusa KD Autotrolej.

www.24sata.hr

Međutim, za stanovnike Rijeke su nedavno stigle dobre vijesti – KD Autotrolej nabavlja 52 nova autobusa u ovoj godini.  Autobuse će nabaviti kroz dva natječaja, odnosno programa. Prvi je Ministarstva prometa, koje je Autotroleju dodijelilo stotpostotno financiranje prihvatljivih troškova nabavke dvadeset vozila, u iznosu od 38 milijuna kuna, a predviđena je nabava 16 solo autobusa i četiri zglobna, pogonjenih diesel motorima koji zadovoljavaju stroge Euro 6 norme ispušnih plinova. Drugi je projekt “Jačanje sustava javnog prijevoza”, u u sklopu strateškog cilja Urbane aglomeracije, kroz koji je Autotroleju odobreno sufinanciranje nabave 32 nova vozila, u iznosu od 7,2 milijuna eura. Riječ je o deset minibuseva, sedam zglobnih autobusa, te petnaest solo buseva, od kojih će deset kao gorivo koristiti stlačeni prirodni plin. Kroz ovaj projekt odobreno nam je 85 posto ukupno potrebnih sredstava, dok će preostalih 15 posto biti osigurano iz vlastitih sredstava komunalnog društva.

www.liburnija.com

Nakon postupaka javne nabave, isporuka svih 52 autobusa očekuje se tijekom iduće godine, pri čemu bi 20 vozila koje financira ministarstvo trebalo biti isporučeno početkom iduće godine, a preostala 32 u drugoj polovici 2019.

Iz Autotroleja poručuju da je nabavom novih autobusa cilj povećati kvalitetu usluga te privući veći broj putnika, posebno na prigradskim linijama, međutim, ipak je najvažnije novim voznim parkom povećati sigurnost svih putnika i vozača javnog gradskog prijevoza Grada Rijeke.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close