Vrtoglav trend rasta zračnog prometa u Africi!

Izvor: reuters.com

Prijevoz tereta u zračnom je prometu karakteriziran brzinom i efikasnošću, no i relativno visokom cijenom u odnosu na druge načine prijevoza. Time je osjetljivost na vanjske ekonomske prilike veća. Ipak, zračni prijevoz tereta u prošloj je godini bilježio najveći rast u posljednjih osam godina. Količina prevezenog tereta mjeri se u ostvarenim tonskim kilometrima (FTK – Freight tonne kilometers). Ostvareni tonski kilometri predstavljaju mjeru za količinu prevezenog tereta, a radi se o umnošku količine prevezenog tereta i prijeđenog puta.

Svjetski zračni promet tereta

Bez obzira na najmanji udio u količini prevezenog tereta u svijetu, Afrika bilježi daleko najveći rast potražnje u zračnom prometu tereta. Vrtoglav se rast očituje u 9%tnom porastu prometa u odnosu na prethodnu godinu čime je udvostručen prosjek rasta potražnje od 4.3% na globalnoj razini, kako navodi izvještaj IATA-e (International Air Transport Association).

Podaci preuzeti s ICAO web stranica

Autor: Ivica Stepanić

Jedinstveno Afričko tržište zračnog prometa

Inicijativa Jedinstvenog Afričkog tržišta zračnog prometa (SAATM – Single African Air Transport Market) pozdravljena je od strane IATA-e, te je nalik istovrsnim naporima koji se odvijaju iznad Europe, a sve u cilju promoviranja aktivnosti zračnog prometa deregulacijom i pokušajima otvaranja tržišta. Ovi će napori značiti povećan broj prijevoznika unutar afričkog kontinenta, što će pak povećati konkurentnost, odnosno dovesti do smanjenja cijena usluga za korisnike.

Ekonomske su prilike izrazito blisko povezane s razvojem zračnog prometa pa se tako uzrok za golemi porast potražnje nalazi u ostvarenim investicijama od strane Kine na području Istočne Afrike. Naime, od početnih ulaganja 2000. godine od 10 milijardi USD godišnje, do 220 milijardi 2014. godine, Kina neprekidno ulaže financijska sredstva u razvitak infrastrukture. Kako navodi Reuters, najavljeno je dodatnih 60 milijardi USD ulaganja u projekte infrastrukture u naredne 2 godine. Ta će ulaganja dodatno ojačati već snažne trgovačke veze između Kine i zemalja afričkog kontinenta, a čiji je rast u odnosu na prošlu godinu u 2017.-oj godini iznosio nestvarnih 64%.

Ova su ulaganja, kao i Sporazum potpisan 2015. godine u kom se navodi kako je fokus ulaganja u brzu željeznicu, gradnju modernih cestovnih prometnica i poboljšanje veza u zračnom prometu između centara u Africi ključ daljnjeg razvoja Afrike i povećanje interesne sfere Kine na područje Istočne Afrike.

O autoru

Ivica Stepanić
Student četvrte godine zračnog smjera Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, novinar studentskog internet portala prom.com.hr. Širok spektar interesa unutar aktivnosti zračnog prometa, geopolitičkih utjecaja i svjetskih čimbenika ukupnog razvoja industrije.
Close