Donosimo vam najzanimljivije kružne tokove

www.shutterstock.com

Kružni tokovi su kružna raskrižja sa specifičnim projektnim karakteristikama i načinom kontrole prometa. Prema službenoj definiciji ona predstavljaju kanalizirano raskrižje kružnog oblika s neprovoznim, djelomično ili u cijelosti
povoznim/provoznim središnjim otokom i kružnim voznim trakom na koji se vežu tri ili više priključnih cesta u razini i u kojem se promet odvija u smjeru suprotnom kretanju kazaljke na satu.

www.ukranews.com

Izgradnja kružnih tokova intenzivirana je posljednjih 20 godina u svim europskim zemljama pa tako i uređenja središnjeg otoka postaju sve više inovativna ali i zanimljiva.  Hortikulturno i skulpturno oblikovanje središnjeg otoka je poželjno ali na način da ne ugrožava sigurnost odvijanja prometa smanjenjem duljina preglednosti ili prekomjernim odvlačenjem pažnje vozača. Međutim, isto tako uređenje središnjeg otoka može doprinijeti vizualnom identitetu pojedinog grada ili naselja.

Stoga, u nastavku vam donosimo nekoliko najbolje uređenih kružnih raskrižja:

  1. Francuska je zemlja sa najviše kružnih tokova u svetu. Ove minijature vodenice i vetrenjače se zapravo okreću!

www.ciprianicharlesdesigns.com

2. Ova crkva oko koje obilazi put se nalazi u predgrađu Manchestera

whiteandburke.com

3. Skulptura slavine na kružnom toku se nalazi u Ypres-u u Belgiji.

www.finnmoller.dk

4. Ovako se nekako ulazi u Shanghai

www.shutterstock.com

5. A ovako to izgleda u Bangkoku

ciprianicharlesdesigns.wordpress.com

6. Portugalci vole velike skulpture

www.telegraph.co.uk

7. Ogroman puž u kružnom  toku dolazi iz Francuske

www.wsj.com

Ipak, nakon ovih fascinantnih projekata bitno je napomenuti da se pri oblikovanju kružnog raskrižja nikada ne smije, uređenjem središnjeg otoka, zanemariti tj. smanjiti kontinuitet vožnje, ekonomičnost i najvažnije sigurnost vožnje.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close