Europska noć bez nesreća

Slkasd-191x300U subotu, 19.10.2013. organizacija Responsible Young Drivers u suradnji sa svojim partnerima diljem zemalja EU- a proveli su veliku akciju sa ciljem promocije sigurnosti u prometu, sa naglaskom na edukaciju mladih i poruku da alkohol i vožnja ne idu zajedno: Europska noć bez nesreća.Akciju je ove godine provelo preko 850 volontera u više od 200 noćnih klubova diljem zemalja EU- a.

 

PRIJAVITE SE ZA VOLONTIRANJE UZ NAKNADU NA OVOM PROJEKTU. (Prijava se nalazi na dnu stranice.)

U Hrvatskoj, akcija je uspješno provedena uz pomoć 13 volontera SUP-au Osijeku (Old bridge pub i St. Patrick), Rijeci (Rich Bar i Garibaldi),Splitu (Versi Bar i Klub O’Hara) Varaždinu (Old city pub i Sermage) iZagrebu (Mansion i San Antonio, Sesvete) uz pomoć su-organizatoraZagrebačke Pivovare d.o.o., koji se i putem ove akcije u okviru kampanje RAZMISLI – KAD PIJEŠ NE VOZI zalaže za odgovorno ponašanje vozača i čijih 20 studenata volontera je sudjelovalo u akciji.

Akciji pristupilo ukupno 642 mladih vozača u 10 noćnih klubova od kojih je 627 pristalo na alkotestiranje. Sveukupno 182 mladih vozača  nije  konzumiralo alkohol   (29,02%),  sveukupno 181 osoba je konzumiralo alkohol u zakonskim granicama(do 0,5) (28,86%), a nažalost čak 264 mladih vozača su imali preko 0,5 promila alkohola    (42,1%) i njima smo savjetovali da ne sjedaju za upravljač, odnosno da prepuste vožnju nekome tko nije pio alkohol ili da krenu put kući taksijem.

Koji je cilj ove akcije? Sresti se sa mladima u „njihovom okruženju”, te ih putem međusobnog dijaloga upoznati sa svim opasnostima koje proizlaze iz vožnje pod utjecajem alkohola, bez korištenja ikavih represivnih ili tzv. „Otac- Majka” tonova.  To je glavna poruka ove akcije, koja je u opuštenoj atmosferi besprijekorno obavljena. Najbolji pokazatelj za to jest šaljivi pristup i zanimanje mladih za rezultate „puhanja“, ali ubrzo je smijeh zamijenila zabrinutost kod mladih vozača koji su „napuhali“ iznad sigurne granice.
Koncept ove akcije je uistinu jednostavan, slobodan, i na dobrovoljnoj bazi. Akcija se provodila na način da su u svakom od odabranih noćnih klubova ekipa volontera (između 18 i 26 godina starosti) na ulazu zaustavljala grupu posjetitelja i nudila dragovoljno sudjelovanje u aktivnosti. Grupa je odredila jednog, pa čak i više članova grupe, koji pristaje da tu noć ne konzumira alkohol i da bude vozač („designated driver“) na povratku grupe kući. Odabrani vozač je dobio narukvicu radi lakše prepoznatljivosti. U slučaju da se ustanovi da odabrani vozač uistinu nije konzumirao alkohol dodijelili smo mu mali poklon. U slučaju da je odabrani vozač ipak bio pod utjecanjem alkohola sugerirali smo mu se da ne sjeda za upravljač.

Europska noć bez nesreća je prvi put održana 1995. godine u Belgiji. Akcija je postigla izuzetan uspjeh među mladima, a zahvaljujući dobroj medijskoj potpori, organizacija Responsible Young Drivers ( RYD) u suradnji sa ostalim europskim udruženjima cestovne sigurnosti poput: Avenir Sante et Voiture & CO (Francuska), RYD
Netherland (Nizozemska), GARE (Portugal), Krzys Foundation (Poland), Road Safety Authority (Ireland), RYD Luxembourg (Luxembourg), RSI Panos Association (Grčka), TBWA (Litva, Latvija, Estonija), GODA (Danska), FEBE (Španjolska), Outdoor Sports Association (Malta), Magic Seven (Slovakia), Reaction (Cipar), Province de Crotone (Italija), Forum PSR (Češka), HAHA (Mađarska), Terveys ry/ Finish Health Association (Finska), Open Youth (Bugarska),SUP (Sigurnost U Prometu) i OIKON d.o.o.- institut za primijenjenu ekologiju (Hrvatska),  odlučila ju je provoditi svake godine.

Od 2003. godine, zahvaljujući potpori Europske komisije, akcija je proširena na ostale zemlje članice EU-a. Prošle 2012. godine, 776 volontera je bilo prisutno u 142 noćna kluba u 25 zemalja: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Litva, Latvija, Luxembourg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, i Španjolska.

PRIJAVE za volontiranje!

Prijaviti se možete tako da ispunite sljedeći obrazac. Potrebno je 30 studenata – volontera, koji bi sudjelovali u 5 hrvatskih gradova u akciji 17. 10. 2014. Za navedeno volontiranje studenti će dobiti određenu naknadu (dnevnicu) te naknadu za smještaj i prijevoz.