Održana međunarodna konferencija ZIRP-LST 2017

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet za logistio Univerza v Mariboru, uz suorganizaciju University of Pardubice – Jan Perner Transport Faculty, organizirali su međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje „International Conference on Traffic Development, Logistics & Sustainable Transport“.

Znanstveno-stručno savjetovanje (ZIRP-LST) održano je 1. i 2. lipnja, u Opatiji, Grand Hotel 4 opatijska cvijeta (4*) te je povezalo dvije poznate konferencije:

-          Science and Traffic Development – Znanost i razvitak prometa – ZIRP 2017,

-          International Conferencce on Logistic & Sustainble Transport – ICLST 2017.

Naslov Savjetovanja bio je New Solutions and Inovations in Logistics and Transportation, a na samom savjetovanju sudjelovalo je ukupno 185 sudionika iz 11 zemalja svijeta koji su tim putem imali priliku i mogućnost umrežavanja, s ciljem daljnjeg razvoja te održivosti prometnih i logističkih potreba.

Sudionicima Savjetovanja posebno su bila zanimljiva pozvana predavanja, koja su kroz dva dana Savjetovanja održali sljedeći predavači:

-       Herbert Kopfer, University of Bremen,

-       Berndan Halleman, Vice President, Europe and Central Asia, International Road Federation,

-       Hrvoje Dragušica, IKEA Hrvatska,

-       Zoran Kalauz, Tahograf d.o.o.,

-       Tariq Muneer, Edinburgh Napier University,

-       Wouter Dewulf, University of Antwerp,

-       Ante Sarjanović, Mireo d.d.

Na Savjetovanju je od ukupno 43 radova, koji su objavljeni u Zborniku radova, prezentirano njih 32. Recenzentski odbor je uputio za objavu u časopis PROMET – Traffic&Transportation jedan znanstveni rad i jedan znanstveni rad za objavu u Tehničkom vjesniku.

Prvog dana Savjetovanja održan je okrugli stol pod naslovnom „Poslovni model održivog prometnog sustava Republike Hrvatske”, gdje je cilj bio ukazati na novi znanstveni i stručni okvir prometnog sustava kao dio ukupne strategije Republike Hrvatske.

Panelisti Okruglog stola bili su ugledni stručnjaci, a ujedno i predstavnici brojnih institucija i tvrtki:

-       Saša Subotić, Sektor za promet i veze Hrvatske gospodarske komore,

-       Tihomir Domazet, profesor i predsjednik Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo,

-       Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija Federacije BiH,

-       Branko Barićević, predstavnik Europske Komisije u Republici Hrvatskoj,

-       Milan Brkić, Rail Cargo Carrier-Croatia d.o.o.,

-       Marko Vajdić, DB Engineering & Consulting GmbH.

Kroz dva dana Savjetovanja diskutiralo se o važnosti unapređivanja suradnje znanstveno-nastavnih institucija, gospodarskih subjekata i ostalih tijela državne uprave radi usuglašavanja strategije razvitka ključnih prometnih pravaca te logističkih aktivnosti uz intenzivnu primjenu inovacija i novih rješenja, a uz to od velike je važnosti naglašavati potrebu za bržim donošenjem odredbi, pravilnika i zakona koji će gospodarskim subjektima olakšati poslovanje, ali i osigurati mogućnost za veća ulaganja u hrvatski prometni sustav koji je jedan od generatora razvoja gospodarstva.

AMAC FSC je uz Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu pokretač i dugogodišnji suorganizator ZIRP-a.

Povezivanjem dviju spomenutih konferencija ZIRP i ICLST, ovo znanstveno-stručno savjetovanje doprinijelo je stvaranju novih ideja za rješavanje problema i unaprjeđenja, kako prometa tako i cjelokupne logistike, u čemu se posebno istaknuo AMAC FSC u promociji struke i alumni ideje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>