Radiotelefonska komunikacija V
Kratica: RATEKV Opterećenje: 15(P) + 15(A) + 0(L) + 0(S) + 0(SJ) + 0(TJ)
Nositelji: v. pred. Ivana Francetić
Izvođači: v. pred. Ivana Francetić ( Auditorne vježbe )
Opis predmeta: Prednosti i nedostaci glasovne komunikacije u odnosu na podatkovnu vezu. Sličnosti i razlike između frazeologije vojnih pilota na letovima u hrvatskom zračnom prostoru i STANAG frazeologija. Crew resource management-Human machine interface: aspekti civilno-vojne komunikacije. Prilazna kontrola: IFR i VFR (odlasci, IFR i VFR dolasci. Radarsko vektoriranje za završni prilaz. Prilaz pod nadzornim radarom/pod preciznim radarom. Rutno letenje. Obavijest o poziciji. Letenje u oblasti. VOR/DME razdvajanja. Opća radarska frazeologija. Radarsko vektoriranje i identifikacija. STANAG frazeologija: specifičnosti u letovima na tipu PC-9, helikopterska frazeologija-specifičnosti tiopa Bell 206BJetRanger. Komunikacija na letovima zrakoplovom PC-9; posebitosti komunikacije u aerodromskom letenju, letenju u instrumentalnim zonama i navigacijskom letenju po instrumentima. Frazeologija i komunikacija u letovima helikopterom Bell - RT postupci u vizualnim i instrumentalnim uvjetima. NATO frazeologija.
IFR rute, IFR dolasci i odlasci, komunikacija u zoni instrumentalnog letenja, presretanje, detaljna razrada STANAG procedura. Vježbe GCA prilaza, vježbe VDF i QGH prilaza, radarska razdvajanja, radarsko vektoriranje za završni prilaz, nadzorni radarski prilaz, radarske informacije o letu, radarska pomoć u prekidu komunikacije, komunikacija u opasnosti i opasnost, RNAV frazeologija. MIL practice flights, emergency procedures.
Tjedni debriefing frazeologije na obavljenim letovima i bodovno praćenje napredovanja. Jednostrani i dvostrani prekid radio veze, predaja u slijepo.
Poniranja u nuždi. Izbacivanje goriva. Goniometarski prilazi.
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
Obavezna literatura:
1. Multy-service brevity codes, AFTTP (I) 3 - 2.5, June 2003
2. NATO, STANAG No. 3817, 1999
3. AIC A 006/2017Postupci za obavljanje govorne komunikacije, HKZP, 2017.
Preporučena literatura:
4. Mostarac, N.: Military procedures, UHRZ, 2001.
5. Pavlović, V.: RT Exercises for Simulator FRASCA PC-9M
Legenda
P - Predavanja
A - Auditorne vježbe
L - Laboratorijske vježbe
S - Seminar
SJ - Vježbe iz stranog jezika
TJ - Vježbe tjelesnog odgoja
* - Predmet se ne polaže