pozadina pozadina pozadina pozadina pozadina

O projektuNa osnovu javnog poziva Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa na području Republike Hrvatske za 2022. godinu, Zavod za informacijsko-komunikacijski promet Fakulteta prometnih znanosti dobio je projekt Preventivno edukativni program "NE mobitelu u vožnji" (radionice i promidžba). Financijska potpora osigurana je iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030.

Detaljne informacije o Zavodu za informacijsko-komunikacijski promet možete pronaći na stranici www.fpz.unizg.hr/ikp

Odvraćanje pozornosti vozača korištenjem mobilnog uređaja učestao je problem. Međutim, teško je ustanoviti je li korištenje mobitela utjecalo na nastanak prometne nesreće ako nije provedena detaljna analiza, tj. vještačenje. Osim novčanih kazni, ostale aktivnosti u vidu prevencije i podizanja svijesti o negativnom utjecaju korištenja mobilnih uređaja na ponašanje vozača i sigurnost cestovnog prometa u RH nisu dovoljno izražene. Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje 2021. do 2030. godine prepoznao je i uvrstio navedenu problematiku unutar područja 7.4 „Prevencija distrakcije vozača“. Za potrebe smanjenja broja teških prometnih nesreća kojima je potencijalna okolnost distrakcija definirano je devet aktivnosti podijeljenih u četiri mjere, od kojih je prva mjera vezana uz provođenje preventivno-edukativnih i promidžbenih aktivnosti, što je i glavni cilj ovog projekta. Provođenjem definiranih mjera predviđeno je smanjenje broja osoba poginulih u prometnim nesrećama kao i broja teških prometnih nesreća kojima je okolnost distrakcija za 50% do kraja planskog razdoblja Plana, odnosno s 274 na 137 teških prometnih nesreća.

Angažirani na projektu su:

Dragan Peraković
Dragan Peraković
Ivan Grgurević
Ivan Grgurević
Petra Zorić
Petra Zorić
Ivan Jovović
Ivan Jovović
Ivan Cvitić
Ivan Cvitić
Marko Periša
Marko Periša

Cilj projekta


Prema dostupnim podacima korištenja mobilnog uređaja i utjecaja na nastanak prometne nesreće u Republici Hrvatskoj, utvrđeno je da je 0,1% vozača koristilo mobilni uređaj, 34% nije koristilo mobilni uređaj dok za 66% nema podataka. Prema analizama okolnosti može se pretpostaviti da bi distrakcija mogla imati utjecaj na oko 11% teških prometnih nesreća koje su se dogodile. Bilten o sigurnosti cestovnog prometa 2021. godine navodi povećanje broja prekršaja zbog korištenja mobilnog uređaja tijekom vožnje od 2,6% u odnosu na 2020. godinu (u 2021. godini 46.251, a u 2020. godini 45.066).

Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultat rada u 2022. godini Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) navodi da se u 2022. godini broj prekršaja zbog korištenja mobilnih uređaja u odnosu na 2021. smanjio za 13,3% (u 2022. godini 40.091 prekršaj). Navedeno je jasan pokazatelj da je provođenje preventivno-edukativnih radionica i promidžbenih aktivnosti vezanih uz distrakciju vozača nužan i koristan dio povećanja svijesti vozača o sigurnosti kako njih tako i drugih sudionika u prometu.

CILJ projekta je preventivno djelovanje radi podizanja kolektivne svijesti, informiranje i edukacija vozača o negativnom utjecaju mobilnih uređaja tijekom vožnje.

Što želimo napraviti?

 • Organizirati tematske radionice i okrugle stolove
 • Educirati buduće vozače
 • Unaprijediti sustav prevencije korištenja mobilnih uređaja tijekom vožnje

Aktivnosti


Aktivnosti

 • Uskoro nove aktivnosti u 2023 godini zapratite na našem fb profilu te stranicama projekta. Projekt "Preventivno edukativni program NE mobitelu u vožnji predstavlja nastavak projekta "Utjecaj korištenja mobilnih uređaja na ponašanje vozača tijekom vožnje"

 • Arhiva aktivnosti
 • Metodom opažanja studenti istražuju korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom
 • Provođenje preventivnih i edukativnih aktivnosti na lokacijama diljem Republike Hrvatske
 • Provođenje anketnih istraživanja na lokacijama diljem Republike Hrvatske
 • Provođenje anketnih istraživanja navika i ponašanja taxi vozača
 • Provođenje anketnih istraživanja navika i ponašanja korisnika rent-a-car usluga
 • Provođenje online ankete (ispunjavanju ankete pristupite OVDJE)
 • Održane edukativne radionice za vozače Zagrebačkog električnog tramvaja 11. i 12. prosinca 2017. te 15. i 16. siječnja 2018. u prostorijama ZET-a Trešnjevka, Velika Gorica, Dubrava i Podsused.
 • Održana edukativna radionica u prostorijama Auto Škole Rodmax, 05.02.2018.
 • Održane edukativne radionice u gimnaziji "A. G. Matoš Đakovo" i Srednjoj školi Bartola Kašića Grubišno Polje 01. i 02. ožujka
 • Sudjelovanje na međunarodnom stručnom seminaru o prometnoj infrastrukturi i sigurnosti u prometu "Ceste" od 06. do 09. ožujka u Rovinju

Arhiva događaja

 • Prezentacija projekta na međunarodnoj konferenciji Znanost i razvitak prometa - ZIRP 2017, Logistics & Sustainable Transport - LST u Opatiji 1-2 lipnja 2017.
 • Prezentacija projekta na Skupštini Hrvatske komore inženjera prometa i transporta u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture (13. lipnja 2017.)
 • Prezentacija projekta i edukacija vozača u prostorijama Autokluba Siget (od 29. lipnja do 15. srpnja 2017.)
 • Prezentacija projekta i anketiranje sudionika seminara "Tehnička analiza prometnih nesreća 2017" održanog na Znanstveno - učilišnom kampusu Borongaj (07. - 08. rujna 2017.)
 • Nagradne igre - za više informacija, pratite nas na društvenim mrežama
 • Okrugli stol - točan datum održavanja bit će objavljen naknadno
 • Edukativne radionice - točan datum održavanja bit će objavljen naknadno

Aktivnosti sa prethodnog projekta

Objavljen je zbornik 42. međunarodnog stručnog seminara o prometnoj infrastrukturi i sigurnosti u prometu - Ceste 2018. koji se održavao od 06. do 09. ožujka 2018. godine u Rovinju. Unutar zbornika objavljen je stručni rad pod naslovom Aktivnosti i rezultati provođenja projekta Utjecaj korištenja mobilnih uređaja na ponašanje vozača tijekom vožnje čiji su autori Dragan Peraković, Petra Zorić, Rosana Elizabeta Sente i Ivan Cvitić.

Anketiranje sudionika konferencije Brojanje vozača koji koriste mobitel u vožnji Dobitnik promotivne vožnje Promotivni automobil ne mobitelu u vožnji Anketiranje sudionika konferencije Dio projektnog tima Ne mobitelu u vožnji Anketiranje sudionika konferencije Anketiranje sudionika konferencije Promotivni automobil Anketiranje ispitanika Promotivni automobil Ne mobitelu u vožnji Promotivni automobil Ne mobitelu u vožnji Anketiranje ispitanika u AK Siget Anketiranje ispitanika u AK Siget Promotivni automobil Ne mobitelu u vožnji Postavljanje promotivnih letaka Ne mobitelu u vožnji na vjetrobransko staklo automobila Promotivni automobil Ne mobitelu u vožnji Promotivni letci Ne mobitelu u vožnji Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika održane edukativne radionice u prostorijama ZET-a Slika održane edukativne radionice u prostorijama ZET-a Slika održane edukativne radionice u prostorijama ZET-a

Promotivni letci


Pozivamo Vas na suradnju! Ukoliko želite surađivati s nama i pridonijeti povećanju razine svijesti o negativnom učinku korištenja mobitela tijekom vožnje, pročitajte poziv na suradnju i javite nam se!

Kontakt

Telefon:+385 1 2457-913
Email: nemobiteluuvoznji@fpz.hr
Službena web stranica Fakulteta prometnih znanosti: www.fpz.unizg.hr/

Fakultet prometnih znanosti
Vukelićeva 4
10 000 Zagreb
Hrvatska

Pratite nas i na našim profilima društvenih mreža!