pozadina pozadina pozadina pozadina pozadina

O namaNa osnovu javnog poziva Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa (MUP), za Područje 7. Mobitel; Pod područje: a) Korištenje mobitela za vrijeme vožnje, Zavod za informacijsko-komunikacijski promet Fakulteta prometnih znanosti provodi projekt Utjecaj korištenja mobilnih uređaja na ponašanje vozača tijekom vožnje. Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskom komorom inženjera tehnologije prometa i transporta u trajanju od 1 godine (početak travanj 2017.).

Detaljne informacije o Zavodu za informacijsko-komunikacijski promet možete pronaći na stranici www.fpz.unizg.hr/ikp

Angažirani na projektu su:

Dragan Peraković
Dragan Peraković
Ivan Grgurević
Ivan Grgurević
Željko Šarić
Željko Šarić
Ivan Forenbacher
Ivan Forenbacher
Siniša Husnjak
Siniša Husnjak
Ivan Jovović
Ivan Jovović
Ivan Cvitić
Ivan Cvitić
Gordana Gregurić
Gordana Gregurić
Rosana Elizabeta Sente
Rosana Elizabeta Sente
Petra Zorić
Petra Zorić

Cilj projekta


Odvraćanje pozornosti vozača korištenjem mobilnog uređaja učestao je problem i jedan od čestih uzroka prometnih nesreća. U Republici Hrvatskoj (RH), od 2010. do 2014. godine, udvostručio se broj prekršaja zbog korištenja mobilnih uređaja tijekom vožnje – sa 19.850 na 40.425. Zbog navedenih brojki, RH je počela ulagati u načine unaprjeđenja prevencije čime se uspio smanjiti broj prekršaja u 2015. godini za 3,4%. Osim novčanih kazni, ostale aktivnosti u vidu prevencije i podizanja svijesti o negativnom utjecaju korištenja mobilnih uređaja na ponašanje vozača i sigurnost cestovnog prometa u RH nisu dovoljno izražene.

Prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa RH 2011. – 2020. godine, najrizičnija skupina zbog korištenja mobilnih uređaja su vozači koji sudjeluju u putničkom i tranzitnom prometu, uključujući vozače kamiona i autobusa. Isto se odnosi i na vozače taksi vozila koji, da bi bili konkurentni, koriste mobilne uređaje u pružanju usluge cestovnog prijevoza, ali i ostale vozače.

CILJ projekta je preventivno djelovanje radi podizanja kolektivne svijesti, informiranje i edukacija vozača o negativnom utjecaju mobilnih uređaja tijekom vožnje.

Što želimo napraviti?

 • Istražiti ponašanje vozača u realnim situacijama i vožnji na poligonu
 • Organizirati tematske radionice i okrugle stolove
 • Educirati buduće vozače
 • Unaprijediti sustav prevencije korištenja mobilnih uređaja tijekom vožnje
 • Razviti nacionalni informativni Web 2.0 portal

Aktivnosti


Aktivnosti

 • Metodom opažanja studenti istražuju korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom
 • Provođenje preventivnih i edukativnih aktivnosti na lokacijama diljem Republike Hrvatske
 • Provođenje anketnih istraživanja na lokacijama diljem Republike Hrvatske
 • Provođenje anketnih istraživanja navika i ponašanja taxi vozača
 • Provođenje anketnih istraživanja navika i ponašanja korisnika rent-a-car usluga
 • Provođenje online ankete (ispunjavanju ankete pristupite OVDJE)
 • Održane edukativne radionice za vozače Zagrebačkog električnog tramvaja 11. i 12. prosinca 2017. te 15. i 16. siječnja 2018. u prostorijama ZET-a Trešnjevka, Velika Gorica, Dubrava i Podsused.
 • Održana edukativna radionica u prostorijama Auto Škole Rodmax, 05.02.2018.
 • Održane edukativne radionice u gimnaziji "A. G. Matoš Đakovo" i Srednjoj školi Bartola Kašića Grubišno Polje 01. i 02. ožujka
 • Sudjelovanje na međunarodnom stručnom seminaru o prometnoj infrastrukturi i sigurnosti u prometu "Ceste" od 06. do 09. ožujka u Rovinju

Događaji

 • Prezentacija projekta na međunarodnoj konferenciji Znanost i razvitak prometa - ZIRP 2017, Logistics & Sustainable Transport - LST u Opatiji 1-2 lipnja 2017.
 • Prezentacija projekta na Skupštini Hrvatske komore inženjera prometa i transporta u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture (13. lipnja 2017.)
 • Prezentacija projekta i edukacija vozača u prostorijama Autokluba Siget (od 29. lipnja do 15. srpnja 2017.)
 • Prezentacija projekta i anketiranje sudionika seminara "Tehnička analiza prometnih nesreća 2017" održanog na Znanstveno - učilišnom kampusu Borongaj (07. - 08. rujna 2017.)
 • Nagradne igre - za više informacija, pratite nas na društvenim mrežama
 • Okrugli stol - točan datum održavanja bit će objavljen naknadno
 • Edukativne radionice - točan datum održavanja bit će objavljen naknadno

Aktualno

Objavljen je zbornik 42. međunarodnog stručnog seminara o prometnoj infrastrukturi i sigurnosti u prometu - Ceste 2018. koji se održavao od 06. do 09. ožujka 2018. godine u Rovinju. Unutar zbornika objavljen je stručni rad pod naslovom Aktivnosti i rezultati provođenja projekta Utjecaj korištenja mobilnih uređaja na ponašanje vozača tijekom vožnje čiji su autori Dragan Peraković, Petra Zorić, Rosana Elizabeta Sente i Ivan Cvitić.

Želimo Vas obavijestiti da je Nacionalni interaktivno-edukativni portal o utjecaju korištenja mobilnih uređaja na ponašanje vozača tijekom vožnje javno dostupan!

Anketiranje sudionika konferencije Brojanje vozača koji koriste mobitel u vožnji Dobitnik promotivne vožnje Promotivni automobil ne mobitelu u vožnji Anketiranje sudionika konferencije Dio projektnog tima Ne mobitelu u vožnji Anketiranje sudionika konferencije Anketiranje sudionika konferencije Promotivni automobil Anketiranje ispitanika Promotivni automobil Ne mobitelu u vožnji Promotivni automobil Ne mobitelu u vožnji Anketiranje ispitanika u AK Siget Anketiranje ispitanika u AK Siget Promotivni automobil Ne mobitelu u vožnji Postavljanje promotivnih letaka Ne mobitelu u vožnji na vjetrobransko staklo automobila Promotivni automobil Ne mobitelu u vožnji Promotivni letci Ne mobitelu u vožnji Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika održane edukativne radionice u prostorijama ZET-a Slika održane edukativne radionice u prostorijama ZET-a Slika održane edukativne radionice u prostorijama ZET-a

Promotivni letci


Pozivamo Vas na suradnju! Ukoliko želite surađivati s nama i pridonijeti povećanju razine svijesti o negativnom učinku korištenja mobitela tijekom vožnje, pročitajte poziv na suradnju i javite nam se!

Kontakt

Telefon:+385 1 2457-913
Email: nemobiteluuvoznji@fpz.hr
Službena web stranica Fakulteta prometnih znanosti: www.fpz.unizg.hr/

Fakultet prometnih znanosti
Vukelićeva 4
10 000 Zagreb
Hrvatska

Pratite nas i na našim profilima društvenih mreža!