Luka Oakland i američko-kineski odnosi

Izvor:mercurynews.com

Lučka uprava Oakland izdala je obavijest o posljedicama s kojom bi se mogli suočiti američki izvoznici, ukoliko iskoriste mjere odmazde kao odgovor na tarife koje se nameću za ulaznu robu iz Kine.

Prije nekoliko tjedana administracija predsjednika Donalda Trumpa izjavila je kako namjerava nametnuti tarife za uvoz robe iz Kine. Zbog takvih nameta bi se mogao usporiti godišnji porast izvoza Luke Oakland. Takve mjere bi mogle ugroziti cjelokupnu američku ekonomiju, jer je Kina jedan od njihovih najvećih ekonomskih partnera.

Važnost Luke Oakland

Prekomorska potražnja za visokokvalitetnim američkim proizvodima, osobito u Aziji nikada nije bila jača.  Prema objavljenim podacima, količina izvoza Luke Oakland iznosila je 375.727 20-stopnih kontejnera u 2017. godini. Četiri godine ranije ta brojka je iznosila 263.218  20′ kontejnera. Japan, Kina i Južna Koreja bile su top tri izvozne destinacije. Luka Oakland smještena je na zapadnom dijelu SAD-a. To je bila prva glavna luka na pacifičkoj obali SAD-a koja je izgradila terminal za kontejnerske brodove. Otvorena je 1927. godine te je sada peta najprometnija kontejnerska luka u Sjedinjenim Američkim Državama, iza Long Beacha, Los Angelesa, Newark i Savannah.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda koji je isporučen iz Oaklanda porastao je za 42,7 posto od 2013. godine.

Prema podacima luke, vodeće izvozne robe iz Oaklanda 2017.godine obuhvaćale su kalifornijske bademe i rižu. Uskoro očekuju velika povećanja pošiljke mesa početkom ove jeseni.

Dužnosnici luke izjavili su da snažni rast odražava i dalje snažnu prekomorsku potražnju za američkim poljoprivrednim dobrima. Dodao je da bi se rast izvoza mogao zaustaviti ako strane vlade u budućnosti plaćaju američku robu na višoj stopi.

Luka pretežito prati poljoprivredne pošiljke.

Izvor: splash247.com

Luka Oakland glavna je američka pristupnica u inozemna tržišta zbog dva razloga:

  • Posljednja je američka stanica za brodove koji se vraćaju u Aziju. To je najkraći put do najbržih svjetskih tržišta.
  • Oakland je najbliža luka proizvođača u dolini Napa i Salinas u Kaliforniji.

Početkom rujna planirano je otvorenje distribucijskog centra od 27.000 metara kvadratnih pod nazivom Cool Port Oakland. Očekivani godišnji izvoz iz ovog distributivnog centra bio bi 30.000 kontejnera govedine, svinjetine i peradi. Iz Luke Oakland izjavili su da će većina proizvoda potjecati iz Središnjeg zapada SAD-a.


Izvor: supplychain247.com

O autoru

Jakob Greguric
Student treće godine Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa: Logistika i mobilna tehnologija.
Close