Rješenje za smanjenje broja prometnih nesreća mladih vozača

Ilustracija/Izvor:pixabay.com

U mlade vozače ubrajamo osobe od 18 do 24 godine bez obzira na to kada su položili vozački ispit.

Zbog svog vozačkog neiskustva, mladi su vozači vrlo često sudionici u prometnim nesrećama. Kada je riječ o prometnim nesrećama mladih vozača Hrvatski Autoklub (HAK) navodi kako je najčešća vrsta prometnih nesreća mladih vozača s poginulim osobama slijetanje vozilom s ceste, s udjelom smrtnosti od 43%. Slijede sudari vozila u pokretu s udjelom smrtnosti od 28,7% te nalet na pješaka s udjelom smrtnosti od 14,8%. Smrtnost u te tri vrste prometnih nesreća predstavlja 86,7% od ukupnog broja poginulih.

Najčešći uzrok prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama je brzina neprimjerena uvjetima vožnje, slijedi nepoštovanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje vozila i nepropisna brzina.

Ilustracija/Izvor: oryx-asistencija.hr

HAK vjeruje da se smanjenje broja prometnih nesreća mladih vozača krije u mogućnosti poboljšanja poučavanja mladih vozača ali i u korištenju novih tehnologija prilikom poučavanja.

Dakako osim povećavanja svijesti mladih vozača o rizicima u prometu vrlo je važno i da im se pruži mogućnost sigurnog sudjelovanja u prometu npr. poboljšanjem cestovne infrastrukture i dr.

I za kraj može se reći da mladi vozači susreću se s mnogo većim rizicima u prometu zbog svog neiskustva.


Izvor: Revija HAK, Sustavni rad daje rezultate, br. 274/275, travanj/svibanj 2018. godine, str. 8.-12.

Close