Stižu nam pametne kamere koje će kažnjavati vozače ako previše trube

autonovosti.com
Jedan od glavnih problema u cestovnom prometu je buka. Naime, ona nastaje kao posljedica razvoja cesta a smatra se da ima  četiri glavna izvora: vozila, trenje između gume kotača vozila i površine ceste, ponašanje vozača te aktivnosti građenja i održavanja.
Više od 40% stanovništva svakodnevno je izloženo buci cestovnog prometa iznad 55 dB, a čak je 20% izloženo razini buke koja prelazi 65% dB. Međutim, rijetki znaju da buka preko 60 dB može neizravno utjecati na podražavanje simpatičkog dijela autonomnog živčanog sustava, na ubrzani rad srca, znojenje, povišeni krvni tlak, depresiju, bronhitis i sl.

www.fpz.hr

Kako je već spomenuto jedan od uzroka buke je ponašanje vozača među koje se svrstava trubljenje vozača. Trubljenje ostalih vozača nas često nervira ali isto tako kad god smo u prilici i mi sami “sjednemo na trubu”. Veliki broj vozila i vozači koji konstantno trube izazvali su da neki stanovnici jednostavno žele tiši grad.  Jedan od takvih gradova je Peking koji je odlučio kontrolirati trubljenje vozača pomoću pametnih kamera.

www.autostart.co.rs

Naime, nakon pilot projekta prošle godine, pekinški prometni ured je instalirao 20 akustičnih kamera koje mogu identificirati automobile koji trube.
Kamere su instalirane u blizini škola i bolnica, koriste 32 mikrofona i HD kamere kako bi snimale kratki video registarske pločice svakog automobila koji trubi. Policija će zatim analizirati snimke kako bi prosudili je li automobilska sirena bila nužna ili ne. Ako nije, vozačima će stići kazna od stotinjak kuna.

giphy.com

Oko 40 gradova, među kojima je i Shenzen, instalirali su navedene kamere te navode da im je preciznost od 92% do 95%.  Međutim, iako trenutačna tehnologija ne prepoznaje vozače, radi se na novoj verziji koja će povezati HD kamere s tehnologijom prepoznavanja lica te će tako biti moguće vozaču odmah poslati kaznu čim je zatrubio bez ikakvog razloga.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close