Google-ova verzija iMessages-a

Izvor: Jakob Gregurić

Za sve korisnike Androida stižu dobre vijesti. Google je najavio svojevrsnu alternativu Appleovu iMessage servisu pod nazivom Chat. Google je vjerojatno izostavio svoje ime u nazivu svog servisa zbog svoje „čudne“ prošlosti sa SMS-om. Od samih početaka operativnog sustava Android Google se pokušao snaći u svijetu SMS-a. Tako su izbacivali razne aplikacije sa raznim mogućnostima koje su procijenjene lošima ili bi bile napuštene prerano.

Google je poznat po tome da rađe krene iznova nego da podrži već postojeći projekt. Prvi veliki projekt im je bio Google Hangouts koji je predstavljen u svibnju, 2013. godine. Aplikacija je bila izrazito popularna jer su se poruke mogle slati preko mail adrese i nije bilo potrebno znati broj osobe kojoj poruku šaljete.

No Google je taj projekt napustio u rujnu, 2016. godine te predstavio Google Allo koji je trebao biti konkurencija Facebook Messangeru i WhatsAppu. Sav tim koji je radio na Hangoutsu prebačen je na Allo. No, Google Allo nije uspio privući korisnike te bi prema nekim izvorima u idućih par mjeseci aplikacija trebala biti ukinuta.

Kad nekome pošaljete multimedijalnu poruku kroz standardnu SMS aplikaciju, operateri će putem svojih servera istu isporučiti primaocu, a ako dotični takav oblik poruke ne može primiti, ispostavit će mu se klasičan SMS

Jedan od glavnih razloga zašto ljudi ne žele preći sa Appleovih uređaja na Androidove je nedostatak kvalitetne chat usluge. Njihov iMessage servis omogućava jednostavno, brzo i sigurno slanje klasičnih SMS poruka, multimedijalnih poruka i raznih drugih stvari potpuno besplatno sve dok imate omogućen pristup internetu. U suprotnome poruka dolazi kao obični SMS. Klasičan SMS je zastarjela tehnologija, te je danas nema smisla koristiti. Ograničen broj znakova, nemogućnost slanja posebnih znakova, a ponajviše multimedije ili financijskih sredstava te ponekad osnovni oblik komunikacije na mobitelima pada u zaborav.

U teoriji, u bliskoj budućnosti nećete morati razmišljati koristi li vaš prijatelj, Whatsapp, Viber, Messenger, Allo ili nešto treće

Google sugerira zamjenu zastarjelog SMS-a novim Rich Communication Services-ima (RCS). RCS podržava video pozive, slanje slika i videozapisa, audio pozive, grupno dopisivanje i sve što očekujemo od modernog i zrelog chat servisa. Chat je u biti je tehnologija koja će omogućiti sve ono što SMS-u nedostaje i to uz pomoć operatera. Naime, kad nekome pošaljete multimedijalnu poruku kroz standardnu SMS aplikaciju, operateri će putem svojih servera istu isporučiti primaocu, a ako dotični takav oblik poruke ne može primiti, ispostavit će mu se klasičan SMS. Tako u teoriji, u bliskoj budućnosti nećete morati razmišljati koristi li vaš prijatelj, Whatsapp, Viber, Messenger, Allo ili nešto treće.

Trenutno je Googleov najveći problem pridobiti sve operatere i proizvođače mobitela da podrže ovaj novi standard koji bi potom bio dostupan svim korisnicima Android uređaja, dok bi se SMS koristio samo u iznimnim situacijama. Chat je u stvari kompletna nadogradnja SMS infrastrukture na novi standard. Iako ideja zvuči obećavajuće, treba uzeti u obzir tromost tržišta i nevoljko prihvaćanje novih standarda, te bi zbog toga realizacija ovog plana mogla teći sporo.

O autoru

Jakob Greguric
Student treće godine Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa: Logistika i mobilna tehnologija.
Close