Revolucionarni taksi prijevoz „letećim automobilima“

UBER je objavio kako se prvi taksi prijevoz „letećim automobilima“ može očekivati već za tri godine i da je takav način prijevoza bliže nego što mislimo! Sustav bi trebao funkcionirati na način da će se putnici, kao i do sada, i dalje prikupljati automobilima koristeći mobilnu aplikaciju, ali uz bitnu inovaciju. Naime, automobili će se koristi kao shuttle-ovi koji služe za prikupljanje putnika i prijevoz do odredišta – luka (tzv. sky portova) gdje će putnici nastaviti putovanje letjelicama, odnosno „letećim automobilima“.

„Leteći automobili“ koristiti će VTOL (Vertical take off and landing) tehnologiju uzlijetanja, koju isto tako koriste helikopteri, što znači da im neće biti potreba uzletno-sletna staza (pista) za uzlijetanje, već će to biti u mogućnosti napraviti s, na primjer, vrha zgrade.

Ugovor UBER-a i NASA-e o budućem urbanom zračnom prostoru

Ovo je već drugi po redu ugovor takve vrste između UBER-a i NASA-e u cilju širenja koncepta i tehnologija vezanih za urbanu mobilnost zračnim prostorom, kako bi se osigurala učinkovitost budućeg zračnog transporta iznad nastanjenih područja. UBER se ovim ugovorom obavezao da će dijeliti informacije, odnosno planove za implementaciju urbane zračne mreže, dok se NASA obavezala na korištenje najsuvremenijeg kompjuterskog sistema za simuliranje upravljanja zračnim prostorom.

vertikalno slijetanje i uzlijetanje

Sustavi bespilotnih letjelica

NASA intenzivno radi na projektu razvoja sustava za upravljanje bespilotnih letjelica koji će predstavljati sustav kontrole zračnog prometa, ali u urbanoj sredini. Lako je shvatljivo koliko je to veliki pothvat imajući na umu buduću kompleksnost zračnog prostora u urbanim sredinama, gdje će se osim transporta ljudi vršiti i transport dobara.

Prikaz postojećeg sustava letenja preko Uber aplikacije - Uber Chopper Dubai

Prikaz postojećeg sustava letenja preko Uber aplikacije – Uber Chopper Dubai

Što nam donosi budućnost?

Nove generacije zasigurno će svjedočiti revolucionarnim iskoracima koje donosi budući transport, ali gotovo je nemoguće naslutiti kakve točno. Ovim projektom UBER dokazuje „da je samo nebo granica“. Ne preostaje ništa drugo nego uživati u pilot videu:

O autoru

Ivan Fanjek
Student 1. godine diplomskog studija zračnog smjera Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu. Područje interesa razvitak zračnog prometa na globalnoj razini, bespilotne letjelice i ATM sustavi.
Close