Android P

Android P logo Izvor: wikimedia.org

Dok većina korisnika čeka nadogradnju svog Androida na Oreo odnosno Android 8.0, neki korisnici ga na svojim uređajima nikad neće ni dočekati. Google je već objavio svoju novu inačicu Androida. Android P je naziv za Android 9.0. Radi se o inačici puštenoj u opticaj za developere, kako bi mogli na vrijeme upoznati sve nove značajke Androida P i prilagoditi aplikacije koje trenutno razvijaju za nadolazeću inačicu Androida. Trenutni udio dosadašnjih verzija Androida prikazan je u sljedećem dijagramu.

Udio postojećih verzija Androida na tržištu. Izvor: www.statista.com

Glavne značajke Androida P:

Navigacija pomoću gesti:

Na novom Androidu P koristit će se potpuno novi način upravljanja uređajem odnosno aplikacijama. Na donjem dijelu ekrana postojat će klizna home tipka, pokretom prema gore otvarat će multitasking s kraticama, dok pokreti lijevo i desno omogućuju brzu promjenu aplikacija.

Android Intelligence

Umjetna inteligencija prisutna je u sve većem proju softvera pa tako i u samom Androidu. Google tvrdi da će s ovom značajkom naš uređaj moći predvidjeti koje aplikacija ćemo najčešće koristiti u tome danu ili koje opće nećemo koristi, te time prilagoditi rad procesora što bi trebalo produžiti autonomiju mobilnog uređaja. Promjena će biti i što se tiče podešavanja svjetlosti na uređaju, odnosno softver će pratiti koja količina pozadinskog svijetla korisniku najviše odgovara, te će je tako automatski i postavljati.

Sush:

Onemogućava ometanje s mnoštvom obavijesti koje primamo na našem mobilnom uređaju. Okretanjem mobitela s ekranom prema dole aktivira se značajka koja smanjuje vibracije i gasi tonove obavijesti.

Digital Wellbeing:

Ova značajka omogućuje na racionalnije upravljanje našim uređajem, odnosno da što manje vremena koristimo svoj mobilni telefon. Mada zvuči čudno ali oko 70% korisnika željelo bi smanjiti vrijeme provedeno na svom mobilnom uređaju. Digital Wellbeing prati koliko smo puta aktivirali svoj telefon, koliko smo obavijesti primili i sl. To omogućuje postavljane vremenskog okvira koliko želimo provesti koristeći mobilni telefon, te nas upozorava kada je to vrijeme isteklo.

To su samo neke od značajki koje nam dolaze s novom verzijom, naravno bit će još promjena što se tiče dizajna i ostalih funkcija. Svakako ćemo još morati pričekati na konačnu verziju Androida P i zasigurno će doći do još raznih promjena s obzirom na to da se ovdje radi o beta verziji softvera.


Izvori:http://www.techadvisor.co.uk, http://www.digitaltrends.com. 

Close