SOFIA projekt!

Boeing 747SP

Svjetlost koju ljudsko oko može vidjeti, samo je dio svjetlosnog spektra. SOFIA (engl. Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) projekt je NASA-e i njemačke svemirske agencije koji omogućava praćenje nebeskih tijela infracrvenim zračenjem.

Prikaz vidljivog svjetlosnog spektra

Teleskop zrakoplova

Kada se svemir promatra s površine Zemlje, velik dio svjetlosnog spektra apsorbira se u Zemljinoj atmosferi ili je reflektiran ostalim atmosferskim neprilikama. U ovom projektu opažanja se vrše teleskopom koji je smješten u stražnji dio zrakoplova Boeing 7470SP (SP – engl. Special Performance). Teleskop je težak ukupno 17 tona, od čega je 9 tona težine tekućina na kojoj teleskop pluta, a kako bi se stvorio žiroskopski efekt koji negira utjecaj turbulencija. Otvor kroz koji teleskop snima zaštićen je posebno dizajniranim vratima koja se otvaraju i zatvaraju u letu, a za vrijeme snimanja, kada je leća teleskopa izložena, zrakoplov troši samo 2% više goriva. Dizajniranje zrakoplova, u kome je gotovo svaki dio  izmijenjen, trajalo je 13 godina.

Važnost istraživanja

Kako je karakteristika vodene pare, odnosno kapljica vode u zraku, da upija infracrveno zračenje, ova se promatranja ne mogu odvijati s površine Zemlje, dok je cijena lansiranja satelita u orbitu, bez obzira na napore u svemirskoj industriji, i dalje izrazito visoka. SOFIA projekt ne samo da omogućuje povoljniji položaj teleskopa u odnosu na one smještene na vrhovima visokih planina, već omogućuje i duže praćenje određenog objekta. Promatrački se letovi obavljaju noću i uvijek prema zapadu, da bi se djelomično eliminirao utjecaj Zemljine rotacije. Kod svemirskih misija postoje izrazita ograničenja u težini i snazi. Oprema se u svemiru oslanja isključio na energiju prikupljenu solarnim panelima, dok se kod snimanja iz zrakoplova opremi može osigurati daleko veća snaga, a potrebni su popravci izvedivi.


Izvor: edition.cnn.com

O autoru

Ivica Stepanić
Student četvrte godine zračnog smjera Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, novinar studentskog internet portala prom.com.hr. Širok spektar interesa unutar aktivnosti zračnog prometa, geopolitičkih utjecaja i svjetskih čimbenika ukupnog razvoja industrije.
Close