Što još trebate znati o nadolazećem Androidu P

Izvor: androidcentral.com

Od 2008. godine u Kaliforniji, točnije San Franciscu na godišnjoj bazi se održava Google I/O. Google I/O je konferencija za sve developere aplikacija. Ove godine je konferencija započela 8. svibnja i završila 10. svibnja. Google je na njoj predstavio mnoštvo noviteta od kojih je dakako i nova verzija Androida kodnog naziva P. Još je prerano da bi se znalo puno ime nove verzije androida, ali postoje nagađanja da će se zvati Pancake ili Popsicle. No to je trenutno najmanje važno jer je ovo najambicioznija nadogradnja sustava u zadnjih par godina.

U Promu smo već pisali o Andoidu P, a za znatiželjnije donosimo još zanimljivih informacija.

Android je krenuo stopama Iphone-a i uveo navigiranje sučeljem gestama. To naravno u globalu nije nova stvar, jer već sada „davne“ 2010. godine Palm Pre je tada inovirao na tržištu i donio nam takav način korištenja sučelja na smartphone uređajima. Taj projekt odnosno uređaj nije uspio na tržištu i samim time je i taj način navigiranja sučeljem pao u zaborav. Krajem 2017. godine Apple je izbacio svoj najskuplji uređaj ikada –  Iphone X koji košta okruglih 1000 dolara i sa njime su odbacili dobri stari home button i zamijenili ga gestama.

Par mjeseci kasnije i Google pokušava ubaciti takav način navigiranja u svoj sustav. Promijenili su dosta toga, više nema tipke za multitasking, ali je tipka za povratak odnosno back button je i dalje tu. Tipka za povratak na početni zaslon je dobila veliki redizajn tako da na dnu postoji maleni indikator koji vam pokazuje gdje se u šumi zaslona trenutno nalazite. Samim dodirom na indikator dolazite do početnog zaslona. Potezom prema gore dolazite do multitasking izbornika s velikim karticama i informacijama. Ukoliko još jednom povučete prstom prema gore, otvorit ćete izbornik s aplikacijama. Uz to najavili su mnoštvo novih novosti kao što su Android Intelligence, automatska razina osvjetljenja, app actions i mnogo drugih sitnica.

Android Intelligence je skup funkcionalnosti koji bi trebao omogućiti da korisnik iz svog uređaja izvuče maksimum. Uz strojno učenje korisnik će znatno uštediti na bateriji, te vrlo vjerojatno na životnom vijeku svog uređaja. Automatska razina osvjetljenja od vas traži da jednom ručno odredite vašu idealnu razinu osvjetljenja za različite uvjete, te će ih uređaj kasnije zapamtiti i primijeniti automatski. App actions prati vaše ponašanje i nakon nekog vremena će ih pokušati predvidjeti. Tako da kad stavite slušalice u uređaj, sustav će vam ponuditi da pokrene Netflix, YouTube ili Spotify.

Mnogo novosti doći će još u narednim mjesecima jer je ovo tek beta verzija Androida. Još jedna velika novost je ta da je Google proširio broj različitih uređaja koji mogu pristupiti beta programu.

 

Naime do sada je beta bila dostupna samo Pixel korsnicima i nekoć davno Nexus mobitelima. Od ove godine Google je proširio svoj beta program, pa je on sada dostupan na  Pixel uređajima, Essential Phone, Nokia 7 plus, Sony Xperia XZ2, Oppo R15 Pro, Vivo X21 UD, Vivo X21, Xiaomi Mi Mix 2s i OnePlus 6.

 

Android P je definitivno najveći i najambiciozniji update u zadnje 3-4 godine. Na jesen će biti poznati svi detalji nove verzije. Tokom listopada će biti najavljeni novi Pixel uređaji i samim time biti će puštena verzija P, kojoj ćemo tada znati puni naziv. Trenutno je najveći problem Google-a instalacija nadogradnji na starije uređaje, jer je prošla verzija sustava na mizernih 5% od ukupnih Android uređaja na tržištu.

O autoru

Jakob Greguric
Student treće godine Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa: Logistika i mobilna tehnologija.
Close