Nova funkcionalnost iPhone-a iznenađuje čak i Apple vodstvo

Izvor: businessinsider.com

Nova funkcionalno u operacijskom sustavu iPhone-a koji će izaći na tržište u jesen pokazivat će koliko vremena provodite na svom pametnom telefonu. Ljudi će se šokirati kad vide koliko sati dnevno su aktivni na svojim telefonima. Nova funkcionalnost nazvana je “Screen Time” a prikupljet će podatke o tome koliko vremena koristite telefon i koliko ga puta uzmete u ruke. Osim toga, uključivat će statistiku koja će pokazivati koju aplikaciju najviše koristite i koliko ste obavijesti zaprimili.

Na Apple-ovoj godišnjoj konferenciji u San Joseu koja okuplja razvojne programere, stotinu stručnjaka preuzelo je beta verziju iOS-a sa “Screen Time” funkcionalnosti i mnogi su ostali zapanjeni. Iako je “Screen Time” funkcionalnost bila tema mnogih razgovora, nisu mnogi htjeli otkriti svoju statistiku jer im je bilo neugodno. Čak je i Tim Cook, Apple-ov CEO, izjavio da ga je brojka iznenadila. Međutim, ne smatra da će davanje ovakvih informacija korisnicima utjecati na Apple-ovo poslovanje.

Hoće li to zbilja biti tako vidjet ćemo kad ovaj proizvod krene u široku upotrebu, međutim autor članka se nakon testiranja aplikacije zapitao ima li problem sa pretjeranim korištenjem pametnog telefona. Naime, u danu je primio mobilni uređaj 248 puta, a točan iznos sati koje je proveo na telefonu nije htio ni reći, ali radi se o više od 5 sati. Najviše ga je začudilo da mobilni telefon pretjerano koristi i dok hoda, čega do sad nije bio svijestan.

Izvor: businesinsider.com

Tim Cook u intervjuu za CNN naglašava da im učestalost korištenja telefona nikad nije bio ključni parametar. Žele da korisnici budu vrlo zadovoljni uređajima, ali ne i da provode puno vremena na njima. Stvar je osobne percepcije koliko vremena je previše vremena na telefonu.

Ova nova funkcionalnost koju nam donosi Apple mogla bi donjeti promjene u digitalnom zdravlju te potaknuti razgovore i druženja. Kako je sličnu nadogradnju uveo i Google, čini se da su velike tvrtke počele cijeniti ljudske vrijednosti.


Izvor: businessinsider.com

 

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close