Electronic Entertainment Expo (E3)

Izvor: polygon.com

Electronic Entertainment Expo ili jednostavno E3 je najveća gaming konferencija na svijetu. Održava se svake godine početkom lipnja u Los Angeles-u. Prva konferencija se dogodila davne 1995. godine i do prošle godine bila je namijenjena samo za novinare. Prošle godine E3 je otvorio vrata svim ljubiteljima video igara i zabilježio najveću posječenost od skoro 70 000 ljudi. Konferencija je ove godine održana u drugom tjednu mjeseca lipnja točnije od 12.lipnja do 14.lipnja. U tih par dana najveće izdavačke kuće su prezentirale svoje nadolazeće naslove.

EA

Tradicionalno Electronic Arts je otvorio sezonu E3 konferencija. Ova kompanija više nije dio E3 sajma već ima svoju vlastitu press konferenciju pod nazivom EA Play, koja se održava dva dana prije u istome gradu kao i E3. Ove godine je konferencija blago rečeno bila mlaka, ništa novo nije bilo prikazano, Electronic Arts nije uspio očarati i prikazali su svoj uobičajeni portfolio uz par iznimaka. Očekivani dio najava bio je vezan uz sportske igre, Fifa nam dobiva licencu za Ligu Prvaka koju je PES izgubio nakon 10 godina, najavljen je novi Madden NFL 19 koji se konačno nakon više od 10 godina vraća na PC i najavljen je novi NBA Live 19 koji pokušava postati konkurencija NBA 2K-u od početka ove generacije konzola. Nakon svih sportskih najava, meni osobno jedan od najdražih izvođača je najavio novu Star Wars igru koja bi trebala izaći  pred kraj 2019. godine. Uz novi trailer za Battlefield V najavljena je i njihova verzija battle royale moda. Najviše vremena u programu dobio je Anthem, novi IP od ekipe iz BioWare studija. Anthem je demonstriran novim trailerom i dobio je par minuta izravnog gameplaya.

XBOX

Sljedeći po redu je Microsoft, koji je imao najveću i možda najbolju press konferenciju na ovogodišnjem E3 sajmu. Microsoft odnosno Xbox je skinuo rekord sa najviše prikazanih video igri na jednoj press konferenciji. Prikazali su ukupno 52 video igre, pokazali su nam novu Halo igru, Halo: Infinite, obećali da se vraćaju starom art style-u i objasnili kako igra još nije ni blizu dovršena i kako ju planiraju izbaciti na tržište tek krajem 2020-te godine. U izradi je više različitih Gears of War igara. Najavili su Gears of War Pop koji je namijenjen smartphone uređajima, zatim Gears of War Tactits koji cilja na PC publiku i miješa Xcom stil igranja sa Gears of War svijetom. Igra Crackdown 3 koja je prikazana 2013. godine kao nova, revolucionarna sandbox igra je konačno dobila svoj datum izlaska, igra izlazi u drugom mjesecu 2019., problem je samo što igra sada izgleda veoma prosječno, grafički je čak ispod prosjeka i tko zna u koliko primjeraka će se prodati kada izađe. Zadnja od Xbox ekskluziva je Forza Horizon 4, koja nam donosi open world vožnju Britanijom uz promjenjiva godišnja doba. Podržava online sa 72 igrača na istoj mapi uz 4k rezoluciju i 60fps-a. Ponuda multiplatformskih naslova na Xboxu nikada nije bila bolja, a Microsoft nam je osigurao premijerne prikaze za hrpu njih. Tako da je na press konferenciji prikazan novi Devil May Cry, CyberPunk 2077, The Division 2, Dying Light 2 i mnogi drugi. Uz sve prikazane video igre, šef Xbox divizije najavio je da rade na novoj Xbox konzoli i samim time logične su akvizicije novih gaming studija. Xbox je kupio Undead Labs (State of Decay), Playground games (Forza Horizon), Compulsion Games (We Happy Few), Ninja Theory (Hellblade) i još uz sve to osnovao novi interni studio pod nazivom The Initiative.

BETHESDA

U gluho doba noći, točnije u 3:30 održana je press konferencija od Bethesde, ovo im je četvrta konferencija u nizu i vrlo vjerojatno najbolja do sada. Tvorci jednih od najboljih rpg igara su za gotovi svaki svoj serijal u vlasništvu imali nešto za pokazati. Prikazan je novi Fallout, Fallout 76 koji je prebačen u svijet multiplayer igara, u četiri puta većem svijetu od onoga u Falloutu 4, podijeljenom na šest različitih regija, igrači će ratovati i udruživati se u grupe. Ako ne želite interakciju s drugim igračima, moći ćete igrati i solo, ali u bilo kojem slučaju uvijek morate biti spojeni na internet. Nakon toga najavili su novi nastavak veoma popularnog serijala Doom, pod nazivom Doom: Eternal, zatim novi gameplay za Rage 2 koji je prije par tjedana bio službeno najavljen, uz sve to prikazali su teaser za Wolfenstein pod nazivom Youngblood. Pokazali su svoj potpuno novi SF RPG Starfield, koji je njihov prvi novi IP nakon 25 godina, no on će tek izaći za novu generaciju konzola između 2021. i 2023. godine. Na samom kraju konferencije pokazali su teaser koji usrećio sve fanove The Elder Scrolls serijala, najavili su nastavak serijala The Elder Scrolls 6. Još se ne zna točan datum izlaska, ali zna se da izlazi nakon igre Starfield, tako da ćemo morati još pričekati da zaigramo neku novu igru iz Elder Scrolls serijala.

SQUARE ENIX

U ponedjeljak navečer održana je najkaća i daleko najlošija konferencija na ovogodišnjem sajmu. Japanska izdavačka kuća Square Enix povodom E3 sajma nije održala klasičnu konferenciju već su pripremili niz trailera i promotivnih sadržaja za svoje igre. Press konferencija je trajala iznenađujuće kratko, svega pola sata, u tom kratkom vremenu pokazali su gameplay za Shadow of the Tomb Raider. Novi Tomb Raider izgleda grafički lošije od svog prethodnika jer je promijenjen studio koji radi na igri. Tako da na nastavku radi Eidos Montreal umjesto Crystal Dynamics, jer Crystal Dynamics navodno radi na novoj Avengers igri koja još nije najavljena. Pokazali su Just Cause 4 koji izgleda identično Just Cause trojci samo što ima nove vremenske uvjete. Kingdom Hearts 3 je konačno dobio svoj datum izlaska i izlazi krajem prvog mjeseca iduće godine. Uz sve to najavili su dva nova projekta. Prvi od njih je bio The Quiet Man za kojeg se još ništa ne zna osim da ste u ulozi gluhonijemog mladića. Najveća najava je bila nova igra tvoraca Bayonette i NieRa. Platinum Games je najavio igru Babylon’s Fall koja je smještena u dalekoj budućnosti i po svemu sudeći će biti kooperativna akcijska avantura za četvero igrača.

UBISOFT

Sat vremena nakon konferencije od Square Enix-a započela je konferencija od Ubisofta. Sama konferencija je bila jako čudna i Ubisoft je od nje napravio pravi mali cirkus. U konferenciji su izostala neka velika iznenađenja, sve nove veće igre bile su prikazane prije sajma ili na Xbox-ovoj konferenciji. Pokazali su novi Assassin’s Creed Odyssey koji je smješten u antičku Grčku, ima dva igriva lika koji su Spartanci i ima fokus na pomorske bitke. Pokazan je gameplay The Division dvojke koja se preselila iz New Yorka u glavni grad SAD-a Washington D.C., nakon toga je još prikazan trailer za Beyond Good & Evil 2 i najavljena je daljnja suradnja sa Nintendom.

PLAYSTATION

Tradicionalno u noćnom terminu po našem vremenu održana je Sonyeva konferencija. Par dana prije najavljeno je da će fokus biti na već najavljenim igrama i da neće biti nekih prevelikih iznenađenja. Fokus je prebačen na velike PS4 ekskluzive. Pokazan je novi trailer za Death Stranding koji je još više zbunio fanove igara legendarnog Hideo Kojime, još uvijek se ne zna točno o čemu se radi u toj igri niti kada izlazi. Došao nam je novi gameplay video za novu Spiderman igru koja izgleda fenomenalno. The Last of Us: Part II je prikazao 15 minuta gameplaya, najavljen je uz to remake Resident Evil dvojke, Nioh 2 i nova igra Remedy Entertainmenta  pod nazivom Control. Najviše je oduševio Ghost of Tsushima smješten u feudalni Japan u kojem preuzimate ulogu samuraja za vrijeme invazije mongolskih ratnika.  Sony je uz lošu prezentaciju ipak pokazao zašto je vodeći u industriji, prikazali su najveći broj ekskluzivnih igara i svaka od njih izgleda fenomenalno.

BUDUĆNOST E3 SAJMA

E3 svake godine bilježi ogroman rast, ove godine su imali rekordan broj posjetitelja, E3 je ujedno i jedan od najgledanijih online konferencija, bilježe rekordan broj gledatelja preko Twitch i YouTube platformi gdje se svaka od press konferencija live streama. U zadnjih par godina počelo se pričati da će E3 otići u povijest, jer je želja svakog izdavača imati svoj vlastiti event. Prvi korak u tom smjeru je napravio EA sa EA Play konferencijom i Sony sa PlayStation Experience (PSX) konferencijom koja se održava početkom godine. Uz sve to E3 će još neko vrijeme sasvim sigurno biti aktualan, barem do izlaska slijedeće generacije konzola.

O autoru

Jakob Greguric
Student treće godine Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa: Logistika i mobilna tehnologija.
Close