Svemirski otpad – rješavanje problema velikog zagušenja u orbiti

Svemisrko smeće koje orbitira ZemljomIzvor : pixabay.com

Danas se u Zemljinoj orbiti nalazi čak 7000 tona svemirskog smeća koje je otpalo sa raznih raketa i satelita lansiranih u svemir. Te otpatke čine komadi boje sa letjelica, razni vijci , matice, sateliti koji se više ne koriste pa čak i cijela kutija s alatom koju je 2008. jedan astronaut slučajno ispustio iz ruku. Radi toga zagušenja znanstvenici trebaju točno znati kada lansirati raketu kako ne bi pogodili jedan od milijuna komada otpada. Zbog velikih brzina (28 800 km/h) kojom te krhotine orbitiraju Zemljom, kada bi došlo do sudara on bi rezultirao u velikoj eksploziji rakete i velikih gubitaka. Od svih tih komada svemirskih letjelica one u bližoj orbiti će s vremenom pasti na Zemlju, a one u višoj će ostati kretati se oko našeg planeta. Sve objekte u Zemljinoj orbiti uživo možete vidjeti na linku.

Svo to svemirsko smeće stvara Kesslerov sindrom koji nalaže da se predmeti, kada se sudare, rastave na mnogo komadića koji dalje orbitiraju i stvaraju sve veće zagušenje koje ima još veću vjerojatnost da će se ti novi komadići međusobno sudariti. Danas Američko ministarstvo obrane motri objekte u zemljinoj atmosferi veće od 10 cm u promjeru.

Danas satelit ima vjerojatnost od 1% da će se sudariti s nekim objektom što je previsoko. Zato oni moraju koristiti potisak za izbjegavanje tih sudara. Kako taj problem ”svemirskog smeća” sve više raste mnogi znanstvenici su pokušali naći način kako pokupiti sav taj otpad.

Tako su na primjer u višu orbitu poslali tzv. Terminator theather, kabel dugačak nekoliko kilometara koji kada se vrti sudjeluje zajedno sa Zemljinim magnetskim poljem stvarajući sile koje vuku satelite prema Zemljinoj površini kako bi pali dolje. Japan je zatim realizirao ideju biča koji se zakači za satelite u višoj orbiti i povlači ih k nama. Jedna od ideja je bila i gađanje satelita laserima koji bi tako promijenili orbitu satelita u svrhu vračanja na Zemlju.

Najnovija vijest tako dolazi iz SSTL-a (Surrey Satelite Technology Limited), podružnice Aribusa koja se s Međunarodne svemirske postaje lansirala eksperimentalnu svemirsku letjelicu pod imenom RemoveDEBRIS u lipnju 2018. Ta letjelica će sljedećih 9 mjeseci sakupljati smeće u orbiti kako bi se ustanovilo koji je najbolji način za rješavanje ovog problema. Održat će se 3 različita eksperimenta:

  • Sakupljanje otpada pomoću mreže
  • Motrenje otpada kamerom i slanje podataka znanstvenicima na Zemlji (Vision based navigation)
  • Rješavanje otpada harpunom (Harpoon and a dorbiting drag scail – SSC).

Detaljniji opis ove misije možete pročitati ovdje.


Izvor: aviationnews.eu

O autoru

Lovro Šojić
Student 1. godine diplomskog studija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Područja zanimanja: zračni promet, aeronautika, budućnost razvitka zrakoplova, utjecaj zrakoplova na okoliš i električni automobili.
Close