Biciklistička staza oko Gardskog jezera u Italiji

IZVOR: Snimka zaslona iz Vemeo video zapisa ILGR Networka

Biciklistička staza u Italiji oko Gardskog jezera još je jedna potvrda o procvatu biciklizma i biciklističkog turizma. Jedno od najpopularnijih prirodnih krajolika, jezero Garda, postaje cycle-friendly izgradnjom lebdeće biciklističke staze.

Portal Italy magazine objavio je u četvrtak 19. srpnja kako je otvorena prva dionica biciklističke staze. Lokalni mediji nazivaju je najljepšom europskom biciklističkom stazom. Ukupna duljina staze trebala bi iznositi 140km, a završetak radova se očekuje 2021. godine. Biciklistička staza široka je 2.5 metra te je na visini od 50 metara iznad samog jezera. Očekuje se da će time biciklisti imati osjećaj kao da lebde iznad jezera. Očekivani ukupni iznos troškova izgradnje biciklističke staze doseže 102 milijuna eura.

Staza je projektirana kako bi odgovarala svim biciklistima. Za one koji ne mogu savladati zahtjevne strmine na stazi postoje alternativne rute kao što su vožnja brodom kojim će se lako moći izbjeći zahtjevni dijelovi staze.  Zanimljiva činjenica je da se prilikom gradnje koristio i helikopter uz pomoć kojega su se dopremale čelične grede. Naime, zabijene su 6 metara u stijenu kako bi podržale samu stazu.

Biciklistička staza proći će kroz tri regije; Trentino, Veneto i Lombardy uz mogućnost spajanja s dvije glavne velike rute. Ciclovia del Soleom rutom dugačkom čak 2,000 km koja spaja Brenner Pass sa Sardiniom, prolazeći kroz 11 regija i Ciclovia Ventom dugačkom 680 km koja još nije dovršena, a prostire se duž rijeke Po.

Prva dionica koja je otvorena prije nekoliko dana dugačka je 2 km te je koštala oko 7 milijuna eura. Biciklistička staža trebala bi biti otvorena 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, a po noći bi trebala biti osvijetljena. Napominjemo kako će staza osim biciklistima biti otvorena i pješacima.

O autoru

Sebastijan Hleb
Student Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, inicijator inicijative Avantoura te novinar studentskog internet portala prom.com.hr. Područja interesa; cestovni i gradski promet, biciklistički promet te prometno planiranje i projektiranje.
Close