Amsterdam otvara novu metro liniju

Gradonačelnik Amsterdama, Femke Halsema, službeno je otvorio novu gradsku metro liniju Sjever – Jug ili Noord/Zuidlijn liniju. Linija se proteže duž 10 kilometara i 8 stanica.

2012. godine Alstom je dobio ugovor za instalaciju Urbalis 400 na liniji. Potpun opseg projekta obuhvaćao je implementaciju CBTC (“Communication Based Train Control”) sustava vođenja vlakova duž linije Sjever – Jug (linija 52), kao i na postojećim linijama 50, 51, 53 i 54, na ukupno 39 kilometara pruge i 40 stanica, kao i novi upravljački centar te ugradnju CBTC opreme na 90 vlakova.

U kolodvoru Centraal i Zuid putnici imaju osigurane veze s drugim metro linijama u Amsterdamu, ali također i veze do prigradske željezničke mreže.

Alstomovo rješenje “Urbalis” pomoći će operateru GVB u Amsterdamu ne samo smanjiti praznine i osigurati 25% dodatnog kapaciteta linije, već će povećati operativni učinak i pouzdanost. Pojedina izvorna signalna oprema na linijama 50, 51, 53 i 54 koja datira iz 1977. godine, očekuje se da će biti u pogonu s CBTC-om do 2019.

Nova linija, koja povezuje kolodvor Amsterdam Zuid s predgrađem smještenim sjeverno od rijeke Ij, dovršena je u siječnju, kada je započelo testiranje. U kolodvoru Centraal i Zuid putnici imaju osigurane veze s drugim metro linijama u Amsterdamu, ali također i veze do prigradske željezničke mreže, upravljane od strane Dutch Railway-a.

Ukupna vrijednost ulaganja u projekt iznosila je 1-3,1 milijardu eura.

Izvor: railwaypro.com

Close