Prvi sustav javnih bicikala na području Dalmatinske zagore !

U Drnišu je službeno pušten u rad i dan na korištenje krajnjim korisnicima sustav javnih bicikli!

Sustav javnih bicikala na području Grada Drniša nabavljen je kroz projekt Adriatic Canyoning – ADRIATIC CANYONS ADVENTURE TOURS, financiran iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., u sklopu njegove treće prioritetne osi „Unaprjeđenje razvoja turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine”. Ukupna vrijednost mu je 1.879.251,32 EUR, od čega je sufinanciranje iz EU sredstava 85%. Projekt je započeo 1. srpnja 2017., a trajat će do 31. prosinca 2019. godine.

Sustav javnih bicikli na području Grada Drniša čine dva punkta sa terminalom i biciklima. Jedan punkt je postavljen u samom centru grada – pored Autobusnog kolodvora, a drugi pored seoskog domaćinstva Etnoland na Pakovu Selu, kojeg godišnje posjeti preko 40 tisuća gostiju iz različitih dijelova svijeta.

Kroz projekt su nabavljena 2 terminala i 12 bicikli – 8 gradskih (klasičnih) i 4 brdska bicikla.

Potrebno je naglasiti da je ovo prvi sustav javnih bicikli na području Dalmatinske zagore, koja se sve više profilira kao cikloturistička destinacija.

Sustav javnih bicikli namijenjen je svim građanima Drniša, te posjetiteljima i turistima, kojima će se ovim projektom osigurati dodatni turistički sadržaji.
A Grad Drniš i ovim projektom pokazuje da ulaže u održivost i zaštitu okoliša, a sve uz primjenu modernih tehnologija i praćenje europskih trendova.

Cilj projekta Adriatic Canyoning je upravo da destinacije u jadranskom zaleđu postanu prepoznatljive kao outdoor destinacije, koje će kroz aktivnosti održivog korištenja i posjećivanja lokaliteta prirodne i kulturne baštine podići kvalitetu domaćeg stanovništva, a kroz aktivnosti razvoja održivih turističkih proizvoda poput sustava javnih bicikli doprinijeti gospodarskom razvoju lokalne zajednice.

O autoru

Ivan Fanjek
Student 1. godine diplomskog studija zračnog smjera Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu. Područje interesa razvitak zračnog prometa na globalnoj razini, bespilotne letjelice i ATM sustavi.
Close