Novi mobilni operativni sustav – Fuchsia OS

Izvor: technonow.com

Google-ov operacijski sustav Android čini oko 88 posto tržišta koje se tiče mobilnih operativnih sustava. Prvotna verzija je nastala 2003. godine i napravila ga je tvrtka Android Inc., međutim vrlo brzo im je ponestalo novaca za daljnja istraživanja i razvoj te ih je preuzeo Google. 2005. godine Android postaje dio Googlea, 2007. godine Google službeno patentira Android i 2008. godine izlazi prvi uređaj sa Android operativnim sustavom pod nazivom T-Mobile G1. Koristio je prvu verziju sustava pod nazivom Android 1.0  i ubrzo nakon toga je Google odlučio da nazivi verzija budu po raznim slasticama. Sustav je u početku bio baziran na Linux operativnom sustavu, ali ga je s vremenom Google udaljavao od Linuxa i prilagođavao prema potrebama, trenutna aktualna verzija sustava je Oreo (8.0) i u beta fazi testiranja je nova verzija kodnog naziva Android P koja će izaći sredinom Listopada. Android je od 2011. godine najprodavaniji mobilni operacijski sustav za pametne telefone, prema stanju u svibnju 2017. godine, Android ima više od 2 milijarde mjesečno aktivnih korisnika, dok trgovina Play sadrži više od 3,5 milijuna aplikacija.

Potaknut iskustvima Nokia-e i Blackberry-a, Google se ne oslanja isključivo na Android, već se priprema za budućnost. U kolovozu 2016. godine na internetu su objavljene snimke novog operativnog sustava Fuchsia kojeg Google potajno razvija. On bi trebao zamijeniti Andorid i Chrome OS. To se također odnosi na Wear OS i Android TV. Prema opisu kompanije, Fuchsia jednostavno znači „Pink + Purple = Fuchsia“, Google osim toga nije otkrio više od toga, ali su se pojavile informacije da operativni sustav koristi Magneta jezgru baziranu na LittleKernel projektu, poput Linuxa i Androida. Što se tiče korisničkog sučelja, Fuchsia najvjerojatnije koristi Flutter, dok je Dart primarni programski jezik, uključena je podrška za OpenGL i Vulkan. Fuchsia OS ima 32-bitnu i 64-bitnu CPU podršku. Još se uvijek nagađa kako bi Google mogao implementirati Fuchsiu u svoje uređaje.

Moguće je da će jednog dana Google zamijeniti Chrome OS i Android sa Fuchsiom u potpunosti, ali je također moguće da će Google novi OS u početku tretirati kao lakšu inačicu OS-a za hardver na kojem nije moguće pokretati pune verzije Androida. Naravno, ne treba isključiti ni mogućnost kako se radi tek o jednom nizu Googleovih eksperimenata koji nikad neće vidjeti svjetlo dana.

O autoru

Jakob Greguric
Student treće godine Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa: Logistika i mobilna tehnologija.
Close