Južna Koreja predlaže željezničku prugu do Sjeverne Koreje

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in / Izvor: www.railway-technology.com

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in najavio je planove za razvoj željezničke mreže do Sjeverne Koreje, do kraja ove godine.

Govoreći na proslavi Dana oslobođenja u Seoul-u, predsjednik Jae-in predložio je stvaranje sjeveroistočne azijske željezničke zajednice koja bi uključivala Korejski poluotok, Kinu, Mongoliju, Rusiju, Japan i SAD. U svom govoru, predsjednik Jae-in rekao je da će zajednica pomoći olakšati multilateralni mir i sigurnosni sustav u sjeveroistočnoj Aziji. Najava dolazi u isto vrijeme kada su obje Koreje pokrenule proces pomirenja nakon sastanka predsjednika Jae-ina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Un-a, u travnju ove godine.

Južnokorejska vlada namjerava povezati željeznicu i autoceste do kraja godine.

Od travnja, obje zemlje razmijenile su mišljenja i provedene studije za povezivanje željezničkih sustava. Jednom razvijena, nova željeznička povezanost omogućit će Južnoj Koreji da podrži izvoz u Kinu, Rusiju i Europu preko Sjeverne Koreje. Također, očekuje se da će željeznička veza poboljšati sjevernokorejski industrijski sektor. Južnokorejska vlada namjerava povezati željeznicu i autoceste do kraja godine.

Međutim, do danas, početak usluga na ruti još uvijek nije jasan, prvenstveno zbog međunarodnih sankcija nad Sjevernom Korejom. Predsjednik Jae-in dodao je da prekogranična ekonomska suradnja između Sjeverne i Južne Koreje može prijeći vrijednost od više od 149 milijardi dolara u sljedećih 30-ak godina.

Izvor: railway-technology.com

Close