Kapacitet zračnog prostora?

Zračni je prostor moguće promatrati poput cestovne prometnice. U cestovnom prijevozu moguće je smjestiti točno određeni broj vozila u danom trenutku na određenu površinu u nekom smjeru. Ograničenja se u cestovnom prometu označavaju pojmom “propusnosne moći prometnice”. Paralela se može povući i sa zračnim prostorom, jer premda je prostor u tri dimenzije, samim time veći za nekoliko redova veličine, ipak sadrži ograničenja. Trenutni broj zrakoplova u zračnom prostoru ovisi o tipu zrakoplova, načinu letenja, radu kontrola zračnog prometa i drugih faktora. SAD trenutno ima najveću gustoću zračnog prometa u svijetu, dok je Europa druga po redu. Jugoistočna Azija bilježi silan porast broja korisnika zračnog prometa. Afrika, na krilima kineskih investicija u infrastrukturu, a o čemu je već pisano na ovom portalu, postaje sve značajniji faktor zračnog prometa na svjetskoj razini. Prepreke za razvoj zračnog prometa u Južnoj Americi prvenstveno proizlaze iz nestabilnog političkog okruženja i relativno niskog standarda života (nedostatak srednjeg društvenog sloja).

Zračni promet Sjevernog Atlantika

Trenutno je maksimalan broj letova u Europi 33 000 letova u jednom danu. Broj zrakoplova u zraku u jednom trenutku može prelaziti i do 3 500. Sporazumom o zračnom prometu između Europske Unije (Eurocontrol) i USA ( Federal Aviation Association) ostvarena je suradnja u kojoj je olakšan prijevoz putnika izmežu SADa i zemalja Europske Unije u pogledu kontroliranja zračnog prometa. Time je uspješno smanjena kompleksnost odraživanja pojedinih zadataka i povećan kapacitet zračnih prostora obiju strana. Ipak, u “Open Sky Agreement“-u je SAD u prednosti jer, za razliku od europskih zračnih prijevoznika, američki imaju pravo letjeti u Europi dok europski imaju pravo samo jednom sletjeti na američko tlo.

Zračni promet u USA

Zračni je prostor u SAD-u puno veći, stoga je prosjećna zagušenost manja od onog u Europi gdje postoji izrazito visoka potražnja za uslugama zračnog prometa na manjem prostoru. To omogućuje da se u SAD-u dnevno upravlja sa gotovo 90 000 letova od čega je oko 42 000 letova komercijalnih! Gotovo četvrtinu više letova se u zračnom prostoru SAD-a obradi više nego u Europi. Razlog je jedinstveni sustav kontrole zračnog prometa, obzirom da se radi o istoj državi.

Broj letova u svijetu

U srpnju 2018. godine zabilježen je najveći broj letova u povijesti. Naime, u jednom danu (24 sata) broj praćenih zrakoplova iznosio je, po prvi puta, više od 200 000 letova, točnije, 202 157 letova, kako navodi flightradar24.com. Zračni prostor Jugoistočne Azije, potpomognut silovitim uzletom gospodarstva, postaje sve zagušeniji, odnosno potražnja je za uslugama zračnog prometa sve veća. Do 2035 godine očekuje se da će se najveća količina zračnog prometa odvijati na prostoru Azije, dok će na prostoru Europe doći do zasićenja te povećanja cijena. Ograničena količina neke usluge neminovno dovodi do poskupljenja cijena.

//Izvor: flightradar24.com

O autoru

Ivica Stepanić
Student četvrte godine zračnog smjera Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, novinar studentskog internet portala prom.com.hr. Širok spektar interesa unutar aktivnosti zračnog prometa, geopolitičkih utjecaja i svjetskih čimbenika ukupnog razvoja industrije.
Close