Maersk Line uvodi Arktičku rutu zbog topljenja leda

https://www.foodlogistics.com

Maersk Line, najveća svjetska kontejnerska tvrtka, predstavlja prvi kontejnerski brod koji će ploviti na Arktičkoj ruti duž sjeverne obale Rusije. Razlog uvođenja rute je topljenje leda zbog globalnog zatopljenja. Ova ruta mogla bi postati alternativa Sueskom kanalu.

                                                                             Izvor: www.highnorthnews.com

Venta Maersk, brod težak 42,000 tona koji može prevesti 3,600 kontejnera, krenuo je iz Vladivostoka, grada na istočnoj obali Rusije krajem osmog mjeseca. Prevozeći smrznutu ribu, krenut će Sjevernim morem prema Beringovom tjesnacu između Rusije i Aljaske, dalje će nastaviti duž sjeverne obale Rusije te ga očekuju ga krajem rujna u Sankt Peterburgu. Ova ruta je vidjela porast prometa tijekom ljetnih mjeseci, pošiljke nafte i plina redovito se prevoze ovim putem.

Izvor: www.dailymail.co.uk

U ožujku ove godine razina leda u Beringovom moru dosegla je najnižu razinu u zabilježenoj povijesti jer su temperature porasle 30 stupnjeva iznad prosjeka. Podaci objavljeni od National Snow and Ice Centre-a iz Kolorada pokazuju da je trenutačna količina leda manja za otprilike 70% od one izmjerene prije pet godina.Put preko Sjevernog mora može smanjiti vrijeme putovanja između Azije i Europe do 2 tjedna ovisno o destinaciji, ali je i dalje skuplja opcija jer uz svaki brod mora ploviti nuklearni ledolomac.

Putovanje ovom rutom moguće je samo tri mjeseca u godini. Budući da globalno zatopljenje šalje svoja upozorenja, ako se led nastavi topiti ovom brzinom to bi se ubrzo moglo i promijeniti.

O autoru

Jakob Greguric
Student treće godine Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa: Logistika i mobilna tehnologija.
Close