Nova autonomna vozila za poštanske isporuke

Izvor: www.interestingengineering.com

Poštanske usluge ugrađuju autonomna vozila u svoj sustav dostave jer dostavljače počinju zamjenjivati roboti. Poštanske usluge prolaze kroz evolucijsku transformaciju prema ugradnji više automatizacije u dostavi.

U 60-ima, The Beatles su dali poštaru glavnu ulogu u izvođenju pjesme “Please, Mr. Postman”. Pedeset godina poslije, “ljudskog Mr. Postman-a” zamjenjuje robot koji je dio automatiziranog sustava sortiranja i isporuke pošiljaka. “Ljudski poštar”, u razdoblju automatizirane isporuke, preuzima druge nadzorne uloge.

Norveška poštanska usluga koristi robote za isporuku pošiljaka

Poštanska služba skandinavskih zemalja Posten-Norge, angažirala je robota za isporuku pošiljaka. Za ovakav pothvat, Posten-Norge se udružila s tvrtkom za opskrbu robotima Buddy Mobility.

Buddy Mobility je novi koncept usluge autonomnih vozila koji donosi novu razinu učinkovitosti u urbanu mobilnost. U partnerstvu je s pružateljima usluga dostave i putničkih usluga s ciljem proširenja usluge koje čine pokret fleksibilnijim i pouzdanijim.

Novi robot dostave Posten-Norge-a izgleda kao kutija s kotačima.

“Naš robot pruža Posten-u operativne uštede kako bi se nadoknadio gubitak prihoda od dramatičnog smanjenja količine pošiljaka,” izjavio je glasnogovornik Buddy Mobility-ja. “Istovremeno, robot nudi nove tokove prihoda te isporuke pošiljaka.”

Njemačka poštanska usluga Deutsche Post koristi PostBot za isporuku pošiljaka

Norveška poštanska usluga nije jedina koja uključuje robote u poštansku službu 21. stoljeća. Njemačka poštanska usluga Deutsche Post, koja je dio DHL-a, posjeduje sličan električni robot za isporuku pošiljaka pod nazivom PostBot.

PostBot je dizajniran da prati dostavljače pošiljaka na njihovim rutama, olakšavajući im posao.

PostBot raznosi pošiljke u njemačkom gradu Bad Hersfeld-u. Sastoji se od šest ladica za pošiljke što olakšava dostavljačima nošenje teškog tereta te distribuciju pošiljaka.

PostBot se temelji na primjeru robota francuske tvrtke Effidence S.A.S. koji je prilagođen da služi osoblju za isporuku tvrtke Deutsche Post, osiguravajući zadovoljavanje njihove specifične potrebe za transportom pošiljaka.

PostBot može nositi opterećenja i do 150 kilograma. Njegovi senzori prate noge dostavljača pošiljaka, slijedeći ih automatski tijekom cijele dodijeljene rute. Također, može se kretati po preprekama ili se zaustavljati po potrebi. Dobro radi u svim vremenskim uvjetima. Kontrolni elementi robota postavljeni su na obje strane jedinice na način koji promiče dobru ergonomiju.

“Iz dana u dan, naše osoblje za isporuku obavlja izvanredan, ali iscrpljujuć rad. Konstantno radimo na novim rješenjima kako bismo omogućili našim zaposlenicima da odrađuju ovaj fizički izazovan posao sa što manjim naporom,” izjavio je Jurgen Gerdes, direktor Post – eCommerce – Parcel podjele u tvrtci Deutsche Post.

Autonomni roboti dostavljaju pošiljke u Švicarskoj

Swiss Post, također je testirala implementaciju robota za isporuku od sredine listopada 2017. do siječnja 2018. godine. Tijekom razdoblja ispitivanja, roboti za isporuku su izvršili približno 200 isporuka pokrivajući tako 800 kilometara ruta bez ijedne nesreće ili sudara.

Swiss Post trenutno testira nove aplikacije paralelno s isporukama koje obavljaju roboti sve dok zakon u Švicarskoj ne dopusti poštansku uslugu za obavljanje probnih radova bez ljudskog nadzora u javnim prostorima. “Trenutno se koncentriramo na autonomne robote koji mogu transportirati robu unutar zgrada,” izjavila je Claudia Pletscher, voditeljica razvoja i inovacija Swiss Post-a.

Izvor: interestingengineering.com

Close