Osvrt na konferenciju ERGONOMICS 2018 – Emphasis on Wellbeing

Izvor: Hrvatsko ergonomijsko društvo

Sedma međunarodna ergonomijska konferencija ERGONOMICS 2018 – Emphasis on Wellbeing održana je od 13. do 16. lipnja 2018. godine u Zadru, Republika Hrvatska, ponovno u opuštenoj atmosferi Falksteiner Hotels & Residences resorta, u Boriku.

S ciljem promoviranja ergonomije, kao i razmjene znanja i iskustava između znanstvene i stručne zajednice iz Republike Hrvatske i cijeloga svijeta, Hrvatsko ergonomijsko društvo (HED), konferencije iz serije “Ergonomics” organizira svake tri godine počevši od 2001., a od 2016. svake dvije godine, redom kako slijedi:

 • Prva međunarodna ergonomijska konferencija – Ergonomics 2001, Zagreb;
 • Druga međunarodna ergonomijska konferencija – Ergonomics 2004, Stubičke Toplice, Zagreb;
 • Treća međunarodna ergonomijska konferencija – Ergonomics 2007, Stubičke Toplice, Zagreb;
 • Četvrta međunarodna ergonomijska konferencija – Ergonomics 2010, Stubičke Toplice, Zagreb;
 • Peta međunarodna ergonomijska konferencija – Ergonomics 2013, Zadar;
 • Šesta međunarodna ergonomijska konferencija – Ergonomics 2016 – Focus on Synergy, Zadar.

ERGONOMICS 2018 – Emphasis on Wellbeing je 2018. bio zajednički projekt:

 • Ergonomics Society of Taiwan (EST);
 • Chinese Ergonomics Society (CES);
 • Hong Kong Ergonomics Society (HKES);
 • Interregional Russian Ergonomics Association (IREA);
 • Faculty of Transport and Traffic Sciences (FPZ), University of Zagreb;
 • Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture (FSB), University of Zagreb;
 • Faculty of Textile Technology (TTF), University of Zagreb.

Važno je napomenuti da je Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu službeni suorganizator konferencija iz serije “Ergonomics” kontinuirano od 2013. pa nadalje.

Osim toga, ERGONOMICS 2018 – Emphasis on Wellbeing ovaj put su medijski i organizacijski podržale u statusu “endorsed by” sljedeće nacionalne i međunarodne asocijacije:

 • International Ergonomics Association (IEA);
 • Federation of the European Ergonomics Societies (FEES);
 • Acoustical Society of Croatia (ASC).

Izvor: Hrvatsko ergonomijsko društvo

Tijekom svečane ceremonije otvorenja Konferencije, Davor Sumpor (predsjednik HED-a i predsjednik Organizacijskog odbora Konferencije) naglasio je još jednom međunarodni značaj Konferencije kao mjesta razmjene znanja i iskustava između znanstvenika i stručnjaka iz Republike Hrvatske i svijeta, te pozvao Jose Orlando Gomesa (podpredsjednik IEA) i Szabo Gyula (predsjednik Odbora za komunikaciju i promociju FEES-a) da se obrate sudionicima Konferencije s nekoliko riječi dobrodošlice.

Jose Orlando Gomes, podpredsjednik IEA, i Szabo Gyula, predsjednik Odbora za komunikaciju i promociju FEES-a, tijekom svečanosti otvorenja konferencije / Izvor: Hrvatsko ergonomijsko društvo

Više od 70 radova je prijavljeno za Konferenciju, od čega je 50 recenziranih radova prezentirano na Konferenciji (oralna ili poster prezentacija). Potpuni tekst svih prezentiranih i recenziranih znanstvenih radova objavljen je u Zborniku radova Konferencije s ISSN brojem 1848-9699 (tiskana verzija) i s ISSN brojem 2584-5012 (USB stick). Sudionici Konferencije došli su iz sljedećih zemalja: Austrija, Kanada, Republika Hrvatska, Brazil, Njemačka, Grčka, Mađarska, Indija, Indonezija, Iran, Nigerija, Meksiko, Poljska, Postugal, Rumunjska, Republika Koreja, Rusija, Slovenija, Južna Afrika, Švicarska, Tajvan (Republika Kina) i SAD.

Znanstvenici, djelatnici i studenti FPZ-a sudjelovali su u sva četiri međunarodna radna tijela Konferencije: Znanstveni, Organizacijski, Programski i Tehnički (provedbeni) odbor. Pored toga, znanstvenici i studenti FPZ-a sudjelovali su na Konferenciji s ukupno pet znanstvenih radova, predstavljajuću rezultate istraživanja iz područja primjene ergonomije i primjene akustike u prometu. Svih pet radova napisani su u suradnji sa studentima diplomskih studija ili bivšim studentima FPZ-a koji su stekli akademske titule na diplomskim studijima FPZ-a. Za pojedine studente to su bila prva iskustva javnog prezentiranja radova na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji na engleskom jeziku.

U uvodnom dijelu sjednice Konferencije, kao i na početku oralnih prezentacija svaki dan, sljedeći pozvani predavači pridonijeli su Konferenciji svojim predavanjima: Denis Coelho (Portugal), Maggie Graf (Švicarska), Eric Min-Yang Wang (Tajvan) i Uwe Reischl (SAD).

Prvi puta, sudionici Konferencije iz nekoliko susjednih zemalja u regiji (Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Austrija, Rusija i Poljska), bili su u mogućnosti prisustvovati cjelodnevnoj CREE – IEA – FEES – HED radionici “Building towards sustainable Human Factors and Ergonomics employment” na engleskom jeziku, za što su dobili CREE potvrdu i stekli 1 ECT bod u sklopu dodatne edukacije pod nadzorom certificiranih mentora s ciljem stjecanja stručne titule eur. erg. i certifikata CREE. Šest sudionika iz Republike Hrvatske prisustvovalo je radionici. Povratne informacije svih sudionika bile su vrlo korisne i ohrabrujuće za predavače na radionici.

CREE – IEA – FEES radionica “Building towards sustainable Human Factors and Ergonomics employment” / Izvor: Hrvatsko ergonomijsko društvo

Za sve sudionike, Konferencija je bila izuzetna prilika za doprinos vrijednoj razmjeni znanja i iskustava, poticaj i prilika jačem međusobnom povezivanju znanosti i realnog sektora, kao i ponovni doprinos napretku ergonomije u Republici Hrvatskoj sukladno recentnim međunarodnim trendovima.

“Sa zadovoljstvom primjećujem da je uspješno odžana Konferencija rezultat rada velike skupine ljudi. Želimo izraziti duboku zahvalnost svim suorganizatorima, pokroviteljima i sponzorima, koji su omogućili i pomogli kako bi ova Konferencija bila uspješna. Također se zahvaljujem i samim autorima radova koji su pridonijeli uspjehu Konferencije svojom stručnošću, ali i spremnošću da posvete svoje vrijeme pisanju radova i provođenju istraživanja. Konačno, s posebnim poštovanjem, zahvaljujem iskreno svim recenzentima i svim članovima radnih tijela Konferencije iz Republike Hrvatske i inozemstva za njihov posvećen rad, što je u vremenskom periodu prije Konferencije najčešće bilo u slobodno vrijeme i pod velikim vremenskim pritiskom, ali i njihovim obiteljima ili partnerima za strpljenje tijekom posljednjih nekoliko mjeseci prije same Konferencije.

Vjerujemo da će uz pomoć međunarodnih partnera i međunarodnih asocijacija HED održati ovu razinu izvedbe Konferencije i u budućnosti, čemu će, osim kontinuiranog minulog rada višegodišnjih članova HED-a, sigurno bitno doprinijeti i više mladih kolega iz Republike Hrvatske i svijeta koji su skupljali dragocjena iskustva u organizaciji i provedbi ove Konferencije, zbog čega sam jako sretan i zadovoljan.

Veselimo se ponovnom susretu s našim dragim prijateljima i kolegama iz Republike Hrvatske i svijeta 2020. godine. Dobrodošli ste obavijestiti ostale kolege koji bi mogli biti zainteresirani za sudjelovanje na Osmoj međunarodnoj ergonomijskoj konferenciji ERGONOMICS 2020 koja će se održati u Republici Hrvatskoj,” rekao je doc. dr. sc. Davor Sumpor (predsjednik HED-a) tijekom svečane ceremonije zatvaranja Konferencije.

Izvor: Hrvatsko ergonomijsko društvo

Close