Samsung Galaxy X – prvi savitljivi smartphone!

Izvor:https://www.trustedreviews.com

Prošli tjedan je Samsung održao svoju developer konferenciju u San Franciscu na kojem su predstavili svoje novo korisničko sučelje „One UI“ i njihov prvi savitljivi odnosno preklopni smartphone Samsung Galaxy X. Ovo je jedan od prvih savitljivih uređaja na tržištu, ima 7,3-inčni display poput tableta, koji se može sklopiti i tada postaje uređaj veličine Samsung Galaxy S7, odnosno uređaj veličine oko 5 inča.

Izvor:https://www.cnet.com

Samsung je razvio posebnu tehnologiju za ovaj čudni spoj smartphone i tableta, te ga nazvao „Infinity Flex Display“. Samsung je ubrzo napomenuo kako ne znaju kada će uređaj izaći službeno na tržište i da je ovo samo koncept, odnosno njihova vizija kako bi ta podskupina smartphone uređaja trebala izgledati u neko dogledno vrijeme. Samsung je još napomenuo da će uskoro krenuti u masovnu proizvodnju proizvoda i da bi uređaj trebao biti u prodaji krajem iduće godine. Jedini problem kod ovog uređaja bi mogla biti cijena, neki analitičari smatraju da bi cijena mogla biti blizu 2000$ i ta cijena bi udaljila većinu korisnika od novog zanimljivog proizvoda. Južno Korejska kompanija je među prvima koja je javno prikazala svoj savitljivi uređaj, ali mnogi drugi proizvođači imaju slične planove. Huawei sljedeće godine planira izbaciti svoj savitljivi smartphone, Lenovo i Xiaomi će uskoro predstaviti svoje koncepte i pokazati u kojem smjeru žele razvijati ovu tehnologiju.

Uz Galaxy X, Samsung je pokazao i svoje novo korisničko sučelje pod nazivom „One UI“, koje donosi mnogo novosti. Prva stvar koja upada u oči je minimalistički dizajn, pretjerana zakrivljenost ikona i foldera, mnogo opcija za prilagođavanje korisničkog sustava samome korisniku. Naime, Samsung sa svojim novim korisničkim sučeljem želi omogućiti novi način korištenja uređaja, povećali su ikone, tekst i pomaknuli interaktivnu površinu prema donjem dijelu ekrana. Svake godine uređaji imaju veće dimenzije i sa ovom promjenom korisničkog sučelja Samsung omogućava korisnicama da lakše koriste svoje relativno glomazne uređaje sa jednom rukom. Još jedna novost je i takozvani „dark“ mode koji donosi crne pozadine kroz cijeli operativni sustav i samim time produljuje trajanje vaše baterije. Velika novost je i novi način multitaskinga, zapravo možda je bolje reći da je ovo evolucija prijašnjeg načina korištenja više aplikacija u isto vrijeme. Do sada je bilo moguće pokretati dvije aplikacije u isto vrijeme, a „One UI“ nam donosi korištenje tri aplikacije odjednom i samim time mijenja način kako koristimo naše uređaje.

Prvo beta testiranje trebalo bi krenuti krajem ovog mjeseca u Americi, Njemačkoj i Južnoj Koreji, a do kraja godine bi trebala stići u ostatak Europe i Azije. Službena verzija sučelja „One UI“ skupa sa Android 9 Pie trebala bi izaći na Samsung Galaxy S9, S9+ i Note 9 uređajima početkom iduće godine.

O autoru

Jakob Greguric
Student treće godine Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa: Logistika i mobilna tehnologija.
Close