Doba inovacije električnih zrakoplova

Orkney island runway

Orkney Islands, arhipelag u Atlantskom oceanu na sjevernoj obali škotske, sastoji se od 70ak otoka od kojih je tek 20 naseljenih, s populacijom od oko 22 tisuće stanovnika. Zračnim su prometom povezani s kopnom, a glavni je grad otočja Kirkland. Arhipelag je poznat po najkraćem komercijalnom letu u svijetu, rekord je 53 sekunde potrebne da se odleti linija.

Začetak ideje električnih zrakoplova

Na ovom je portalu već pisano o zrakoplovima na električni / hibridni pogon, no otočje Orkney moglo bi biti savršeno mjesto za primjenu koncepta. Naime, do sada je razmišljanje inovatora bilo isključivo u smjeru razvoja hibridnih motora zrakoplova i smanjenja emisije štetnih produkata. Razlog tome je što je za let zrakoplova nužna izrazito visoka razina snage motora uz velika ograničenja težine. Iz tih je razloga velika kompleksnost u dostavljanju dovoljne količine baterijske energije potrebne za let zrakoplova od nekoliko tona. Kako su ograničenja trenutno nezaobilazna za duge interkontinentalne letove, za lokalne letove, posebice u slučaju otoka s malo stanovnika, relativno je lako napraviti preinake koje, prema navodima kompanije Cranfield Aerospace Solutions, bi koštale oko 10 milijuna funti.

Orkney Island

Na samom sjeveru Škotske postoji izrazito razvijena infrastruktura obnovljivih izvora energije, najvećim dijelom u obliku suvremenih vjetrenjača. To znači da je “besplatne” energije u izobilju te je najveći problem, kao i kod svih obnovljivih izvora energije, njeno skladištenje. Razvoj električnih zrakoplova koji zahtijevaju goleme količine energije idealan je baš za ovo područje, a  koje s pravom nosi titulu pionira inovacija regija Škotske. premda se na prvi pogled ruta zrakoplovog prometa koja povezuje nekoliko otoka s prosjećnim vremenima leta na ruti manjim od 10 minuta, bitno je shvatiti kako su i najveće stvari krenule sa naizgled sasvim beznačajnim naporima inovatora koji su se razvili u prave revolucije.

O autoru

Ivica Stepanić
Student pete godine zračnog smjera Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, novinar studentskog internet portala prom.com.hr. Posebno zanimanje za sigurnost zračnog prometa u segmentima održavanja zrakoplova, sustava upravljanja sigurnosti zrakoplovnih kompanija i kontrole kvalitete.
Close