Mobilni uređaji u opskrbnom lancu

Izvor: https://www.ethicalconsumer.org

Kada su se mobilni telefoni počeli drastično razvijati, njihova uporaba u lancu opskrbe naglo je porasla. Sada imamo drugi tehnološki val – internet stvari (eng. Internet of Things). Iako oba tehnološka vala poboljšavaju upravljanje lancem opskrbe, jedan je uvijek nešto bolji od drugog.

 

Uspon mobilnih telefona u upravljanju lancem opskrbe

Mobilni telefoni napravili su prasak u upravljanju opskrbnim lancem uglavnom zbog aplikacija koje su pružile da se posao sada može obaviti na daljinu. Zahvaljujući tvrtkama kao što su Apple i Google koji su pokrenuli eksploziju aplikacija, pokretanje opskrbnog lanca postalo je mnogo lakše. Prema istraživanju koje je provela tvrtka za istraživanje tržišta ARC Advisory Group, “pametni telefoni su najkorišteniji mobilni uređaj u lancu opskrbe i logističkim operacijama”.

Različiti uređaji za mobilnost u lancu opskrbe olakšali su menadžerima i supervizorima da prate sredstva i pošiljke, provode transakcije, izvršavaju procese i surađuju s trećim stranama. Korištenje ovih alata poboljšava funkcionalnost lanaca opskrbe, produktivnost i učinkovitost. Nadalje, korisnici mobilnih aplikacija također mogu pristupiti izvješćima i nadzornim pločama, pomažući im u planiranju.

Praćenje imovine je velika korist za korištenje mobilnih telefona u lancu opskrbe. Echo Global Logistics nedavno je lansirao EchoTrak Mobile, aplikaciju za iPhone, iPad i Android uređaje. Ova aplikacija korisnicima omogućuje praćenje pošiljaka, dobivanje stopa citiranja i primanje obavijesti o njihovim pošiljkama. Informacije koje su bile dostupne samo putem internetskog portala EchoTrak sada se lakše pronalaze. Mobilna aplikacija je imala veliki uspjeh s gotovo 2.000 EchoTrakovih 24.000 korisnika koji su ga preuzeli u prvom tjednu objavljivanja.

Inventar također ima benificije od korištenja mobilnog telefona. Scandit je aplikacija opskrbnog lanca koja je korisna za menadžere s užurbanim rasporedom. Ova aplikacija može pretvoriti bilo koji telefon, Android ili IOS u napredni skener barkodova. Redoviti barkod skeneri obično zahtijevaju da skeniranje bude savršeno ili inače neće obraditi kod. Međutim, Scandit je suprotan. Skeniranje ne mora biti savršeno za obradu podataka, što Scandit čini idealnim za korištenje u teško dostupnim barkodovima s tri police.

Kao što pokazuju gornji primjeri, mobilne aplikacije poboljšavaju opskrbni lanac čineći svakodnevne zadatke lakšima. Zadaci se također postižu brže, čineći redovnog zaposlenika učinkovitijim.

 

Izvor: http://www.synchrono.com/

 

Internet of Things povezuje strojeve zajedno, dopuštajući im da komuniciraju prijenosom podataka koje su pojedinačno prikupili. Ovo dijeljenje informacija stvara “pametne” strojeve ili objekte koji mogu prilagoditi varijable. Dok mobilne aplikacije prikupljaju podatke, ne mogu fizički reagirati na njih. Zaposlenik mora protumačiti te podatke, a zatim djelovati s tim novim informacijama na umu. U osnovi, Internet of Things ide korak dalje od mobilnih aplikacija tako što može reagirati na prikupljene podatke.

Industrije su imale velike koristi od Internet of Things u lancu opskrbe i inovativnoj tehnologiji kojoj sada imamo pristup. Ova tehnologija omogućila je našim opskrbnim lancima da povećaju produktivnost, poboljšaju procese, smanje troškove i prate inventar – sve to samo s našim mobilnim uređajima. Sada, kako se tehnologija razvija, naši lanci opskrbe postati će još učinkovitiji zahvaljujući Internet of Things.

O autoru

Jakob Greguric
Student treće godine Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa: Logistika i mobilna tehnologija.
Close