Svečano otvorenje “Željezničke makete”

Izvor: v2.fpz.hr

Svečana promocija otvaranja “Željezničke makete”, u organizaciji Zavoda za željeznički promet, održana je 13. veljače 2019. u sklopu Laboratorija za sigurnost željezničkog prometa na Kampusu Borongaj.

Izvor: v2.fpz.hr

Svečanost otvaranja započela je pozdravnim govorima dekana Fakulteta prometnih znanosti Tomislava Josipa Mlinarića, predstojnika Zavoda za željeznički promet Mladena Nikšića te voditelja Laboratorija za sigurnost željezničkog prometa Ivice Ljubaja i Denisa Šipuša. Glavni dio svečanosti bila je prezentacija izvođača projekta željezničke makete Roberta Šlaisa, u kojoj su se prikazale sve mogućnosti rada na Željezničkoj maketi.

Izvor: v2.fpz.hr

Željeznički promet predstavlja složen dinamički sustav koji je potrebno nastavnim planom i programom prikazati u teoretskom i praktičnom okruženju studentima željezničkog smjera studija Promet. U želji da se studentima vizualiziraju organizacijske, tehnološke, tehničke i sigurnosne značajke željezničkog prometnog sustava razvijen je projekt Željezničke makete u sklopu Laboratorija za sigurnost željezničkog prometa na Zavodu za željeznički promet Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Željeznička maketa

Foto: Eva Bolčević

Maketa je veličine 3 x 7,5 metara, a sastoji se od oko 120 metara kolosiječne mreže, 104 pokazivača signalnih znakova, 65 skretnica, 2 ŽCPR-a te 4 službena mjesta. Vozni park željezničke makete broji 11 modela željezničkih vučnih vozila i preko 50 vučenih vozila. Računalno je upravljana pomoću programskog paketa iTrain.

Izvor: v2.fpz.hr


Izvor: Zavod za željeznički promet Fakulteta prometnih znanosti, v2.fpz.hr

Close