Samsung Galaxy UNPACKED 2019.

Izvor: https://news.samsung.com

Prošli tjedan Samsung je održao svoj jubilarni Unpacked event u San Franciscu na kojem je prikazao mnogo novih proizvoda i uređaja. Event su započeli najavom svog prvog savitljivog uređaja Samsung Galaxy Fold, zatim su prikazani tradicionalniji uređaji poput Galaxy S10, S10+ i S10e.

 

Krenimo redom, Samsung Galaxy Fold spada u potpuno novu kategoriju smartphone uređaja. Ovo je jedan od prvih savitljivih uređaja na tržištu, ima 7,3-inčni display poput tableta, koji se može sklopiti i tada postaje uređaj koji ima zaslon veličine 4.6 inča. Samsung je razvio posebnu tehnologiju za ovaj čudni spoj smartphonea i tableta, te ga nazvao „Infinity Flex Display“. Uređaj dolazi opremljen sa ukupno 6 kamera, ogromnom baterijom od 4380 mAh i sve to pokreće novi Samsungov procesor Exynos 9820.

Galaxy Fold GIF - Find & Share on GIPHY

 

Galaxy S10 i S10 + dijele mnoge zajedničke stvari od hardvera do softvera. Za početak, oba uređaja će lansirati s Android 9 Pie operativnim sustavom i ponuditi novo korisničko sučelje One UI za lakšu navigaciju na visokim zaslonima omjera 19:9. Oba uređaja dolaze sa zakrivljenim Dynamic AMOLED Infinity-O HDR+ zaslonom u 1440p rezoluciji. Galaxy S10+ dolazi sa 6.4-inčnim zaslonom dok S10 ima malo manji zaslon od 6.1 inča. Ove godine je Samsung odlučio staviti čak tri stražnje kamere na svoje flagship uređaje. Glavna 12MP kamera ima objektiv varijabilnog otvora blende f/1.5 – f/2.4 i optički je stabilizirana. Također ovdje imamo i telephoto 12MP kameru sa optičkom stabilizacijom koja nam omogućava 2x zoom i popularne bokeh slike. Treća kamera je Ultra Wide 16MP kamera sa fiksnim fokusom koja se do sada mogla pronaći na samo par uređaja na tržištu. Galaxy S10 i S10+ imaju identičnu prednju kameru od 10MP i S10+ ima još jednu dodatnu prednju kameru od 8MP koja omogućava popularne bokeh fotke. Velika novost kod ovih uređaja je čitač otisaka prstiju koji je smješten u zaslon uređaja. Ove mobitele pokreće Exynos 9820 procesor koji se također nalazi u Galaxy Fold uređaju. Galaxy S10 i S10+ dolaze sa minimalno 8GB RAM memorije i sa 128GB prostora za pohranu podataka.

Izvor: https://www.cnet.com

Samsung Galaxy S10e je kompaktnija i jeftinija verzija gore navedenih uređaja. Samsung je izbacio ovaj uređaj na tržište kako bi mogao konkurirati Apple-ovom novom „budget“ mobitelu iPhone XR. Ovdje imamo 5.8-inčni Dynamic AMOLED zaslon u 1080p+ rezoluciji. Ovaj uređaj ima nešto nižu cijenu u odnosu na S10 i S10+ pa zbog toga ovdje imamo malo slabije specifikacije. Ovdje se senzor otiska prstiju preselio na tipku za otključavanje i zaključavanje uređaja. Prednja kamera je identična i ima rezoluciju od 10MP, ali na poleđini imamo „samo“ dvije kamere. Na ovom uređaju se nalazi standardna kamera od 12MP i Ultra Wide kamera od 16MP. Na S10e smo izgubili telephoto kameru koja je ove godine ostala rezervirana za skuplje uređaje iz ove serije.Ovaj uređaj pokreće identičan čip ali tu nalazimo 6GB RAM memorije, 128GB podatkovne memorije i bateriju kapaciteta 3100 mAh.

 

Najveći problem ove godine bi mogla biti cijena ovih uređaja. Samsung je ove godine pratio trendove koje je postavio Apple i postavio slične cijene svojim uređajima. Problem je što kod operativnog sustava Android imamo puno opcija i drugi proizvođači nude većinu ovih opcija i funkcija u skoro pola cijene.

O autoru

Jakob Greguric
Student treće godine Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa: Logistika i mobilna tehnologija.
Close