British Airways nabavio nove Boeing 777x zrakoplove

Boeing 777X

International Airlines Group, tvrtka nadređena British Airwaysu, naručila je 42 Boeing 777X zrakoplova od kojih je 24 opcionalno. Tako je postala jedan od novih avioprijevoznika koji će koristiti novi B777-9. Zrakoplov koji je postao najefikasniji, ali i najveći dvomotornu putnički zrakoplov u svijetu. Narudžba iznosi 18.6 milijardi dolara i zamijeniti će se zrakoplovi modela 747. Početak operacija se očekuje već slijedeći mjesec čime će donijeti velike prednosti Britishu od kojih je značajna ona ekologijska.

Trošak goriva po sjedalu će pasti za 30% u usporedbi sa dosadašnjim Boeingom 747

Britanski prijevoznik ima jednu od najvećih flota u svijetu i uvijek nastoji modernizirati svoje zrakoplove. Ovim potezom će ne samo smanjiti emisije, nego i troškove putovanja. Ovo nije jedini model zrakoplova koji je predstavljen u zadnjih godinu dana. Boeingov model srednjeg doleta 787 Dreamliner kupljen je krajem prošle godine od strane Britisha.

Zrakoplov će moći prevoziti od 400 do 425 putnika u kabini s 2 razreda. Toliki broj je postignut proširenjem kabine za razliku od prijašnjih 777 modela. Krila su sastavljena od kompozitnih materijala postižući potrošnju goriva od 12% u konkurenciji s današnjim zrakoplovima. Dolet je također nešto veći i iznosi 14 000 kilometara (7 600 NM). Neke od značajki koje su poboljšane su novije osvjetljenje, veći prozori, šira kabina, mirnija vožnja te bolja vlažnost zraka i kvaliteta zvuka.

Implementiranjem novih, boljih i ekološki prihvatljivijih zrakoplova od strane British Airwaysa trebalo bi pokrenuti i ostale aviokompanije u napretku segmenta održivog razvoja zračnog prometa.


Izvor: boeing.mediaroom.com

O autoru

Lovro Šojić
Student 3. godine preddiplomskog studija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Područja zanimanja: zračni promet, aeronautika, budućnost razvitka zrakoplova, utjecaj zrakoplova na okoliš i električni automobili.
Close