Gradi se treći terminal na najprometnijoj vietnamskoj zračnoj luci

Tan Son Nhat, najprometnija vijetnamska zračna luka izgraditi će najnoviji, treći po redu putnički terminal. Luka danas bilježi prevelik broj putnika, čak 32 milijuna, dok je njen kapacitet svega 25 milijuna putnika godišnje. Novi terminal će biti u mogućnosti služiti 20 milijuna domaćih i međunarodnih putnika.

Ruta Saigon – Hanoi sedma je najprometnija zračna ruta u svijetu, a povezuje Tan Son Nhat s zračnom lukom Noi Bai u Hanoiju.

Projekt je predložila francuska tvrtka ADPi koji će se realizirati uz pomoć nekolicine lokalnih tvrtki. Plan je bio prihvaćen početkom 2019. te je do sada bio razrađivan i dodatno proširen. Cijena kompletnog projekta se u početku kretala oko 1.3 milijardi američkih dolara, no danjim je proračunima broj pao na 775. milijarde dolara. Završetak terminala se očekuje 2030. godine.

Položaj zračne luke Tan Son Nhat

Položaj zračne luke Tan Son Nhat / Izvor: google.com/maps

Površina cijelog terminala će iznositi 2.5 km², a zamijeniti će prostor koji su prije okupirali ministarstvo obrane, civilna avijacija i golf tereni. Parking za zrakoplove će biti proširen sa 56 na 106 parkirnih mjesta. Također, zbog prekrcanog cestovnog prometa oko zračne luke, ceste koje se nalaze oko zračne luke će se proširiti na 4, pa čak i do 6 traka. Veliki problem u Vijetnamu predstavljaju i razne poplave uzrokovane čestim i obilnim kišama tako da će se izgraditi i crpne stanice te spremnici za vodu.

Do izgradnje novog terminala, zračna luka Long Tanh, 40 kilometara istočno će preuzeti dio operacija sa Tan Son Nhata.


Izvor: saigoneer.com

O autoru

Lovro Šojić
Student 3. godine preddiplomskog studija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Područja zanimanja: zračni promet, aeronautika, budućnost razvitka zrakoplova, utjecaj zrakoplova na okoliš i električni automobili.
Close