Potvrđeno je: Zračni promet ponovo raste!

Od početka 2015. europski zračno promet je u prosjeku porastao za 1.2 % više nego u 2014. godini. Tokom ljetnih mjeseci (svibanj – kolovoz 2015), u prosjeku je bilo bliže 2%.

ifr-flights-day-esra08

Pozitivan rast prometa u 2014. išao je na ruku europskim zrakoplovnm kompanijama da 2015. godinu započnu s jako dobrim startom.  Gotovo svi avio prijevoznici su prikazali iznimno povećanje putnika te su time profitirali zahvaljujući nižim cijenama goriva, iako je to sve ovisilo o visini i snazi dolara.

crude-oil-fuel-prices

Uistinu, većina europskih avioprijevoznika je prijavila kolektivno povećanje od 30% u operacijama u drugom kvartalu 2015. u usporedbi s istim kvartalom 2014. godine.  Čimbenici opterećenja su još uvijek bili iznimno dobri, također u usporedbi s istim podacima iz 2014. godine. U sprnju i kolovozu se još više popravili.

load-factors

Niskobuđetne aviokompanije su bile vodeće u kolektivnompovećanju zračnog prometa. Povećanje je iznosilo 6%.

flight-growth-to-previous-years

Zemlje koje su najviše doprinjele rastu od početka godine su : Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Njemačka, Grčka, Poljska i Francuska, točno tim redosljedom. Promet u Norveškoj i Ukrajini je bio u padu.

main-changes-traffic-european-network

Preletni zračni putevi promijenjeni su u ljetu 2015. godine.  Prošlogodišnja kriza u Ukrajini uzrokovala je određene anomalije u zračnom prometu, ali posljedice polako blijede. Četiri rute koje se nalaze u zračnom prostoru iznad Crnog mora su otvorene, iako, tako i dalje postoje dodatni preleti iznad Bugarske, Češke, Mađarske, Slovačke i Turske.

Zatvaranje libijskog zračnog prometa činilo se zabrinjavajućim za prelete preko Grčke. Od srpnja Cipar je zabilježio značajno povećanje u preletima, u nekim slučajevima čak i povećanje od 40%, uglavnom zbog povećanog broja dolaznog i odlaznog prometa u Izrael. Promjena ruta je utjecala na značajne promjene u povećanju u zemljama Beneluxa, povećanje od 2% tokom ljetnih mjeseci, te značajno povećanje u Danskoj i Francuskoj.

Sjedinjene Američke Države bilježe značajan rast prometa. U periodu od siječnja do veljače 2015. godine, Tunis bilježi pad zračnog prometa od 17% koji su uslijedili zbog terorističkih nadapa u ožujku i sprnju, u usporedbi s godinom prije.

departures-from-esra08-with-flight growth to previous years


Piše: Filip Trojko

Izvor: www.eurocontrol.int

O autoru

Filip Trojko
Urednik rubrike Aeronautika at Web portal PROM Student treće godine preddiplomskog studija Aeronautike - modula kontrola leta na Fakultetu prometnih znanosti. Interesiraju ga sigurnost zračnog prometa te novi sustavi koji utječu na poboljšanje protoka zračnog prometa.
Close