Zagreb ponovo među vodećim gradovima zimskog bicikliranja na posao

Zagreb se i ove godine pozicionirao među vodeće gradove zimskog bicikliranja na posao.

Već tradicionalno, stanovnice i stanovnici Zagreba sudjelovali su 8. veljače u obilježavanju Međunarodnog dana zimskog bicikliranja na posao.

Inicijativa bicikliranja na posao pokrenuta je 2013. godine u Kanadi kao prijateljsko natjecanje među gradovima i zemljama diljem svijeta. Održava se svake godine drugog petka u veljači, već proteklih 6 godina. Zagreb je pobijedio tri uzastopne godine, zbog brojnosti onih koji su se obvezali da će barem taj dan koristiti bicikl na putu do posla, dok je 2018. godine vodstvo preuzeo Novi Sad u Srbiji.

Ove godine Zagreb je osigurao 3. mjesto, a na visokom 5. mjestu našao se Varaždin.

Izvor: winterbiketoworkday.org/hr/

U petak ujutro u oba grada dijeljen je biciklistički doručak kao poticaj i zahvala onima koji automobile ostavljaju kod kuće i time smanjuju nesnosne gužve u prometu i zagađenje zraka.

Prednosti bicikliranja na posao su mnogobrojne: štednja novaca, manjak gubitka vremena u gužvama i tražeći parking, razbuđivanje i veća efikasnost na poslu, a zbog fizičke aktivnosti manje je i bolovanja. Time je bicikliranje povoljno za zaposlenike, ali i za njihove poslodavce. U nekim europskim gradovima, naime, poslodavci svoje zaposlenike potiču na vožnju biciklom tako da im se nude razni poticaji, nerijetko i novčani.


Preneseno sa: sindikatbiciklista.hr

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close