Tesla otkriva novu super brzu mrežu za punjenje

Izvor: interestingengineering.com

Tesla je na posebnom događaju u Fremontu, u Kaliforniji, otkrio svoj sustav punjenja treće generacije. Novi V3 sustav punjenja dopustit će, da se neka od vozila Teslinog Modela 3, pune snagom od 250 kW.

Prva V3 postaja otvorena je u Fremontu za članove Teslinog “programa ranog pristupa”. Za malu grupu vlasnika Tesle uvode se nove značajke vezane uz završno testiranje. Mreža V3 punjača proširit će se diljem SAD-a u travnju ove godine, navodi Tesla.

Brzi punjači započinju s radom u travnju

Superbrzi punjači pogodit će Europu te tržišta Azije i Pacifika u četvrtom tromjesečju ove godine. Tesla navodi da su novi V3 punjači izgrađeni na potpuno novoj arhitekturi te da su veliki korak od sustava V2.

Trenutno, V2 punjači imaju maksimalnu snagu od 150 kW, ali su ograničeni na 120 kW. Tesla najavljuje da će u nadolazećim tjednima V2 punjač biti ažuriran kako bi omogućio maksimalnu snagu punjenja od 145 kW.

Nove značajke smanjuju vrijeme punjenja

Osim veće proizvodnje, Tesla će poboljšati svoje cijene punjenja uvođenjem značajke pod nazivom “ugrađena baterija na putu”. Ova značajka će zagrijati akumulator automobila dok vozač kreće prema postaji za punjenje kako bi automobil stigao do punionice s optimalnom temperaturom za punjenje.

V3 Supercharger mreža može smanjiti vrijeme punjenja na 15 minuta.

Ovaj mali korak će smanjiti prosječno vrijeme punjenja za 25%, navodi tvrtka. Još jedna promjena zbog koje će se uočiti značajno smanjenje vremena punjenja je uklanjanje “podjele snage”. Tesla izjavljuje da povećana vršna snaga V3 punjača, zajedno s dodijeljenom snagom vozila i zagrijavanjem baterije na putu, upućuje na to da će korisnici moći napuniti svoje automobile za upola kraće vrijeme.

Brže ćete napuniti automobil nego što ćete popiti kavu

Tipično vrijeme punjenja na postajama za punjenje palo bi na samo 15 minuta. Brzo punjenje može biti jedan od ključnih čimbenika pri odabiru električnog vozila. Vlasnicima je važno imati niz opcija punjenja. Tesla izjavljuje da je 99% stanovništva SAD-a pokriveno Supercharger mrežom.

Osim brzog punjenja na cesti, Tesla je nedavno predstavio novi kućni punjač koji se može priključiti na standardnu utičnicu. Prednost za kupce koji ne mogu imati priključen kućni punjač.

Iako su Teslina poboljšanja značajna, V3 sustav još uvijek nije toliko brz kao Volkswagen-ove Electrify America stanice za punjenje, koje omogućuju punjenje do 350 kW. I Electrify i Tesla koriste ugrađeni sustav za hlađenje tekućine kako bi osigurali da se stanice s većim kapacitetom ne pregrijavaju i ne zapale. No, i dalje ostaje zabrinutost zbog Electrify America kabela koji su prouzročili gašenje mreže prošle godine.


Izvor: interestingengineering.com

Close