STADIA – Googleova konzola budućnosti!

Izvor: https://www.latimes.com

Google je jučer predstavio svoj novi revolucionarni proizvod koji bi mogao postaviti nove trendove i  promijeniti cijelu gaming industriju. Google je predstavio na Games Developers Conference (GDC)  u San Franciscu Stadia uslugu igranja u oblaku koja bi trebala omogućiti igranje videoigara na svim uređajima koji koriste Google usluge i imaju ekran.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai, koji kaže da puno vremena provodi igrajući poznati nogometni naslov FIFA 19, predstavio je Stadia uslugu tijekom posebnog govora na GDC-u. Opisujući to kao platformu za sve, Pichai je govorio o Googleovim ambicijama da pokreće igre na sve vrste uređaja. Stadia će prenositi igre s oblaka na Chrome preglednik, Chromecast i Pixel uređaje, a pokrenut će se u nekom trenutku 2019. u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Europi.

Izvor: https://techcrunch.com

Kako bi pokrenuo sve igre sa oblaka, Google koristi svoju globalnu infrastrukturu podatkovnih centara kako bi osigurao da su poslužitelji što bliže igračima širom svijeta. To je ključni dio Stadia usluge, jer je manja latencija nužna za učinkovito usmjeravanje igara preko interneta. Google kaže da očekuje pokretanje do 4k pri brzini od 60 sličica u sekundi preko internetske veze s oko 25Mbps propusnosti, a planira se podržati do 8K razlučivosti i 120 fps u budućnosti.

Igre možete počet igrati instantno, bez skidanja. Ako vidite da vaš omiljeni YouTuber igra neku igru na svome kanalu tada samo stisnete “play” i već igrate. Svi veliki studiji podržat će Stadia-u tako da očekujte sve igre na platformi.

Google je tijekom svoje prezentacije također prikazao kako je njihova usluga mnogo snažnija od trenutačnih konzola. Developeri više neće biti ograničeni snagom konzole i neće morati čekati na nove verzije konzola jer je u ovom slučaju Google data centar konzola. Stadia je trenutačno više nego duplo jača od najjačeg Playstation-ovog modela, a u budućnosti će se lako nadograditi pa će podržavati i 8k gaming.

Google je također predstavio svoj novi gamepad za korištenje usluge Stadia. Kontroler izgleda kao kombinacija Xbox i PS4 gamepada. Svi koji su imali prilike koristiti ovaj kontroler kažu da je kvalitetan i veoma ugodan za korištenje. Veliki plus je što niste primorani koristiti ovaj kontroler, nego možete koristiti miš, tipkovnicu ili bilo koji drugi gamepad.

Izvor: https://pmcvariety.files.wordpress.com

Stadia na papiru izgleda fenomenalno, nema više napornog skidanja videoigara od 50GB i čekanja da se skine update za omiljenu igru, sve je instant i radi preko clouda. Jedini problem će biti brzina interneta, jer da bi mogli igrati igru u 4k rezoluciji trebat ćete izvrsnu Internet vezu koja nije svugdje idealna.

O autoru

Jakob Greguric
Student treće godine Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa: Logistika i mobilna tehnologija.
Close