Održano predavanje u Savezu za željeznicu

U veljači ove godine, u prostorima Saveza za željeznicu održano je predavanje na temu “Strategija prometnog razvoja Republike Hrvatske 2017. – 2030. – put prema održivom i razvijenom prometu ili?”.

Predavanje je održao prof.spec.oec. Slavko Štefičar, savjetnik za EU fondove, međunarodne odnose i EU sektor u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Prisutne su većim cijelom činili studenti Fakulteta prometnih znanosti (FPZ) različitih smjerova pa je tako bilo studenata koji studiraju gradski promet, željeznički promet i poštanski promet, ali i logistiku. Nazočni su također bili i bivši studenti FPZ-a koji danas rade u struci u različitim tvrtkama.

Nakon upoznavanja s nazočnima, Slavko je opisao što je to strategija i zašto je bitno imati strategiju, elemente strategije (vizija, misija, ciljevi, mjere, podatci) te kako ona nastaje (analiza, hipoteze, sinteza, zaključak,…). Zatim je objasnio nastanak Strategije prometnog razvoja RH 2017.-2030., što ju sve čini, njezinu zakonodavnu i stratešku usklađenost s EU i mnogo ostalih zanimljivih informacija.

Na kraju predavanja studenti i ostali prisutni kroz otvorenu su raspravu imali priliku iznijeti svoje mišljenje i komentare vezane u Strategiju te se razvila kratka konstruktivna diskusija.

U siječnju 2019., Ante Klečina, viši službenik za prometne projekte u Varaždinskoj županiji također je održa predavanje na temu “Integrirani prijevoz putnika – koncept, upravljanje, organizacija, ekonomska i društvena opravdanost i primjeri dobre prakse”.

U planu je još zanimljivih predavanja na temu prometa i mobilnosti, a prijaviti se možete putem obrasca.

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close