Volkswagen i Ford udružuju se u izgradnji novih kamiona

Izvor: interestingengineering.com

Dva značajna proizvođača automobila najavili su svoju novu suradnju. Ford i Volkswagen Group udružuju snage i zajedno započinju proizvodnju kamiona i kombija.

Tvrtke istražuju mogućnosti stvaranja autonomnih i električnih vozila, kao i novih usluga mobilnosti pod “memorandumom o razumijevanju”. Njihovo prvo zajedničko vozilo razvijeno je i postavljeno kao kamion srednje veličine, te je najavljeno njegovo izdavanje tijekom 2020. godine.

Kompanije s nadopunom predhodnih ulaganja

Tvrtke se međusobno nadopunjuju tako što su predstavile mnoga istraživanja i razvoj u različitim područjima brzog mobilnog tržišta. Volkswagen je uložio velika sredstva u električna vozila i na rubu je razvoja nove, potpuno električne flote. Ford se nije u početku priključio tvrtkama u razvoju električnih vozila, ali je umjesto toga ekperimentirao s rideshare uslugom koja čak uključuje i bicikle i skutere. Obje tvrtke su uzbuđene zbog mogućnosti proizvodnje autonomnih vozila.

Ford i Volkswagen formiraju novi globalni savez.

Ford je ranije ulagao u tvrtku za razvoj umjetne inteligencije Argo, koja je razvijala vlastiti softver za autonomne automobile. Argo već nekoliko godina izvodi testiranja u realnim uvjetima. Prije pet mjeseci, Ford je najavio obveznicu od 4 milijarde dolara za razvitak autonomne vožnje, koja je uključivala rekonstrukciju tvrtke kako bi sva istraživanja vezana uz autonomna vozila i njihov razvoj stavila na jedno zajedničko mjesto.

Ford je ostvario veliki napredak u lancu vrijednosti samostalne vožnje, od razvoja tehnologije, preko inovacija u poslovnom modelu, do korisničkog sustava”, izjavio je Ford-ov izvršni direktor Jim Hackett. “Sada je pravo vrijeme za konsolidiranje naše autonomne platforme za vožnju kako bi se najbolje pozicioniralo poslovanje za buduće mogućnosti.”

Tvrtke mogu raditi zajedno na zajedničkom prometnom sustavu

Volkswagen, s druge strane, ima nekoliko različitih partnerstva sa samoupravnim tvrtkama. Također, surađuju i s Audi-jem koji radi na vlastitom razvoju.

Obje tvrtke su imale svoje neugodne trenutke u posljednjih nekoliko godina, Volkswagen je bio potresen skandalom zbog emisija ispušnih plinova, a Ford je upravo najavio potrebu za smanjenjem radnih mjesta u cijeloj tvrtci.

Električni kamioni i autonomni sustavi isporuke vjerojatno će biti jezgra logistike u budućnosti. Odluka tvrtke da prvi investiraju u kamione i kombije čini se mudrom odlukom s obzirom na nestabilnost tržišta osobnih automobila.


Izvor: interestingengineering.com

Close