Prvi let najvećeg zrakoplova na svijetu!

Stratolaunchov zrakoplov / Izvor: flickr.com

Najveći avion na svijetu privatne tvrtke za lansiranje Stratolaunch, koju je osnovao pokojni milijarder i suosnivač Microsofta Paul Allen, obavio je svoj prvi probni let. Masivni avion, koji ima raspon krila veći od dužine igrališta američkog nogometa i dizajniran za lansiranje raketa iz zraka poletio je 13. travnja 2019. s Mojave Air i Space Porta u Kaliforniji.

Gigantski zrakoplov, po imenu Roc, poletio je u 18:58 (PST) i ostao na visini 2 i pol sata, kako su izjavili predstavnici Stratolauncha. Roc je dosegao vrhunac od 17.000 stopa (5.180 m) i maksimalnu brzinu od 304 km / h. Let je omogučio pilotima da procjene performanse zrakoplova, svoj let je završio sletjevši natrag na Mojave Air i Space Port.

Let koji Stratolaunch službeno nije najavio unaprijed, uočili su fotografi na zračnoj luci, gdje je tvrtka posljednjih mjeseci provodila testove na stazi s divovskim zrakoplovom.

“To je bilo iznenađujuće. Na neki način, očekivao sam da će to trajati duže”, rekao je Jack Beyer za Space.com nakon što je promatrao polijetanje zrakoplova, dodajući kako se gotovo osjećao kao antiklimatičan. “A onda sam shvatio da je to uistinu bez napora u zraku i zapanjeno.” Beyer objavljuje svoje poglede na Stratolaunch test na svom Twitteru i Instagramu.

Stratolaunch je osnovan 2011. godine u svrhu letenja u svemir i lansiranjem raketa u orbitu s velike visine koristeći svoje megaplane zrakoplove.  Avion je za Stratolaunch izgrađen od strane tvrtke Scaled Composites, sa sjedištem u Mojaveu koja je također izgradila SpaceShipOne, prvi komercijalni suborbitalni svemirski brod.

Zrakoplov sadrži dva trupa, šest mlaznih motora koje koristi i Boeing 747 te raspon krila od 117 metara. To je otprilike duljina Međunarodne svemirske stanice. Zrakoplov je dizajniran za letenje raketama koje prenose satelite na visinu od oko 10.000 m, a zatim oslobađaju pojačivače kako bi svoj teret lansirali do orbite. Njegova bruto masa je 544.300 kg.

“Povijesnu prekretnicu je dostignuo Stratolaunchov tim s ovim rekordnim zrakoplovom”, rekao je Thomas Zurbuchen, NASA-in suradnik za upravu i znanost. “Radi se o odlasku na rub svemira i dalje!”

Stratolaunch se u početku udružio s tvrtkom SpaceX koja je trebala izgraditi modificiranu verziju rakete Falcon 9 za lansiranje s ogromnog aviona, ali su se tvrtke razišle u roku od godinu dana. Orbital Sciences (kasnije Orbital ATK, a sada Northrop Grumman) se zatim pridružila s novo planiranom raketom Thunderbolt, no 2016. godine Stratolaunch je objavio planove za upotrebu manjih raketa (vozila Orgital ATK Pegasus XL). U jednom trenutku, Stratolaunch je također razvio i vlastitu seriju raketa i svemirskih letjelica, uključujući i mali svemirski shuttle, za lansiranje s golemog aviona. Na kraju je početkom 2019. odustala od tog programa kako bi se usredotočila na pokretanje manjih raketa Pegasus XL koje je izgradilo sadašnji Northrop Grumman.

Prema Beyeru, velika skupina gledatelja promatrala je Stratolaunchov probni let. Nije to bila masivna gužva, nego veće okupljanje nego što je se skupljalo tijekom nedavnih suborbitalnih lansiranja s Mojave Air i Space Porta od strane Virgin Galactica.


Izvor: space.com

O autoru

Lovro Šojić
Student 3. godine preddiplomskog studija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Područja zanimanja: zračni promet, aeronautika, budućnost razvitka zrakoplova, utjecaj zrakoplova na okoliš i električni automobili.
Close