TriMet predstavio prvi električni autobus u Portlandu!

Izvor: https://www.portlandmercury.com

Sa čistom energijom i alternativnom energijom koja se nalazi na vrhu dnevnog reda pružatelja usluga prijevoza diljem svijeta, TriMet u Portlandu udružio se s Portland General Electricom kako bi napajao svoje akumulatore s električnom energijom.

Najveći prijevoznik iz Oregona tek počinje s prelaskom na ne-dizelsku flotu – cilj koji je obećao ispuniti do 2040. – ali je započeo na način kao malo ko drugi. TriMet je u priopćenju priopćio kako vjeruje kako je ovo “prva tranzitna industrija u Sjedinjenim Državama”. Operator će ovog tjedna lansirati svoj prvi potpuno električni autobus, iako su testovi u tijeku od ožujka 2019. Tada će im se pridružiti još četiri potpuno električna autobusa – svi novi modeli Flyer Xcelsior CHARGE – koji će se napajati isključivo energijom iz programa “Clean Wind” tvrtke Portland. Osvrnuvši se na partnerstvo, Doug Kelsey, glavni menadžer TriMeta, rekao je: “Danas vozimo vjetrove promjena. TriMetova predanost floti autobusa bez štetnih emisija do 2040. godine i podrška vjetroelektranama stavili su agenciju i našu regiju na čelo čistije budućnosti. ” U međuvremenu, predsjednica i glavni izvršni direktor General Electrica iz Portlanda, Maria Pope, rekla je: “Ponosni smo što možemo podržati TriMetov rad na električnom transportu diljem naše regije. Pokretan vjetrom, ova potpuno električna autobusna linija je održiva transportna opcija za zajednicu i još jedan korak bliže budućnosti Oregona za čistu energiju. TriMet predviđa da će prvi električni autobusi smanjiti emisiju stakleničkih plinova za čak 140 tona u usporedbi s 40-metarskim dizelskim autobusom. Ovaj prvi nalet u javnom prijevozu s nultim emisijama djelovat će kao testni uređaj za potpuni prijelaz TriMet na potpuno čistu voznu flotu. U izjavi, operateri kažu kako će “staviti električne autobuse kroz stvarna ispitivanja na brdovitim terenima i lokalnim prometnim uvjetima”. Također će se procijeniti učinkovitost, troškovi i pouzdanost autobusa kako bi se bolje odredilo hoće li “ubrzati našu tranziciju, usporiti ili povećati testiranje drugih tehnologija i alternativa, uključujući potencijalno vodik i obnovljivi prirodni plin”.

Izvor: https://www.intelligenttransport.com

Brendan Finn, savjetnica za transportnu politiku guvernera Oregona, Kate Brown, vjeruje da je tranzit bez emisija ključan, opisujući ga kao “najbolju strategiju za rješavanje emisija stakleničkih plinova iz sektora prometa koji doprinose klimatskim promjenama”.

O autoru

Jakob Greguric
Student treće godine Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa: Logistika i mobilna tehnologija.
Close