ROOMZZ: VW-ov “Electrifying” SUV na tržištu 2021. godine

Izvor: interestingengineering.com

VW-ov najnoviji model, u svojoj I.D. liniji, će elektrificirati tržišta kroz uravnoteženje udobnosti, zdravlja i učinkovitosti.

Početkom travnja VW je službeno predstavio svoj najnoviji automobil u svojoj liniji električnih automobila I.D., pod nazivom ROOMZZ. Očekuje se da će model predstavljen na Auto Shanghai-u do 2021. godine pogoditi kinesko tržište.

Proizvođač automobila, prateći svoje “jedan korak unaprijed” izglede, ne srami se uvesti nekoliko primamljivih inovacija za svoj najnoviji koncept. Prateći druge modele kao što je Buzz Cargo – koji se može pohvaliti automatiziranim sustavom vožnje koji je opremljen za upravljanje komercijalnim tržištima isporuke – ROOMZZ SUV gradi se na takvoj automatizacijskoj tehnologiji.

Pun značajki

Zamislite posebno namješten sustav sjedala koji omogućuje rotaciju sjedala za 20 stupnjeva kada se vozilo prebaci u automatski način vožnje što omogućuje maksimalnu udobnost.

Klaus Bischoff, glavni dizajner marke Volkswagen, dao je sljedeća zapažanja o modelu ROOMZZ: “Ovaj SUV je monolit, koji izgleda kao da je besprijekorno obrađen iz jednog čvrstog bloka te sadrži ID s baterijskim napajanjem. ROOMZZ se kreće bez napora – tiho i bez emisija.”

Bez velikog šoka, ROOMZZ će biti vozilo s nultom emisijom. Čini se da je upravo ova vrsta razmatranja, koja će automobil isticati na kineskom tržištu automobila, na kojem su velegradska područja poznata po eksponencijalnim problemima sa zagađenjem zraka. Kako je komentirao dr. Thomas Sedran, predsjednik Upravnog odbora za gospodarska vozila marke Volkswagen: “U tradiciji Volkswagena da bude jedan korak ispred, sada radimo na rješenjima za izazove sutrašnjice, razmišljamo unaprijed o održivoj mobilnosti za naše klijente i boljoj kvaliteti zraka u našim gradovima.”

Dišite jednostavno

Dodavanje ekoloških razmatranja bit će posebna obilježja koja će omogućiti zaštitu putnika koji će neizbježno voziti ove ekološki prihvatljive modele usred gradova koji još uvijek dominiraju gutanjem plina, širenjem zagušenja te mnoštvom vozila. Kako zaobići takav problem? Sada moramo skrenuti pozornost na ugrađeni sustav filtriranja zraka. Kako je službeno objavljeno na VW-ovom priopćenju za tisak za ROOMZZ: “Sustav CleanAir koristi aktivni sustav filtracije kako bi osigurao da zrak u unutrašnjosti vozila ostane čist čak iako okolni zrak nije.”

“U tradiciji Volkswagena da bude jedan korak ispred, sada radimo na rješenjima za izazove sutrašnjice, razmišljamo unaprijed o održivoj mobilnosti za naše klijente i boljoj kvaliteti zraka u našim gradovima.”

Možda se pitate o konjskim snagama i općim kapacitetima izdržljivosti vozila… ali to ne predstavlja nikakvo razočarenje. Ovaj stroj na baterije nije za šalu kada je u pitanju sila. ROOMZZ može ubrzati do 100 km za 6,6 sekundi! Nadalje: “S baterijom od 82 kWh, I.D. ROOMZZ ima domet do 450 km (WLTP) ili 475 km (NEDC, Kina), do ponovnog punjenja baterije. Za otprilike pola sata, konceptni se automobil može napuniti do 80% svog kapaciteta putem sustava za brzo punjenje sa 150 kW (DC).”

Izgleda da je ROOMZZ SUV I.D. linije upravo ono što VW treba kritički razlikovati od širih linija električnih automobila za koje se očekuje da će zasititi tržišta u nadolazećim desetljećima.


Izvor: interestingengineering.com

Close