Croatian Hot Air Balloon Rally Croatia 2019

Najveći balon u Republici Hrvatskoj po obujmu

Što je definicija odličnog provoda? Sudeći prema reakcijama gotovo 3000 ljudi, na Krapinsko Zagorskom aerodromu Rudolfa Perešina, to su sunce, livada, fotoaparat i nekolicina nebeskih letjelica. Prizor golemih nebeskih divova koji dotiču oblake uveseljavao je prisutne, a dan krcat sadržajima trajao je sve do kasnih noćnih sati. Uz dobru glazbu, odlično društvo i duge redove za hranu i piće posjetitelji trećeg po redu festivala balona na vrući zrak u Hrvatskoj su proveli sjajno poslijepodne.

Festival se održava u organizaciji Balon Kluba Zagreba uz potporu Krapinsko-Zagorske županije u trajanju od 5 dana – od 01.05. do nedjelje 05.05. Uz sadržaje za posjetitelje održavaju se i utrke posada balona. Na festivalu se natječu timovi iz Austrije, Francuske, Latvije, Makedonije, Nizozenske, Njemačke, Slovenije i Velike Britanije.

U najavljenom programu istaknuti su:

  • masovno polijetanje balona koje sve posjetitelje koji se prethodno prijave preko linka na Facebook stranicama eventa odvodi na spektakularno putovanje oblacima
  • mala škola balonaštva gdje se može naučiti sve o tehnikama upravljanja balonom općenito sportu balonaštva i što je potrebno da se zainteresirani počnu baviti
  • Spektakl noćne iluminacije, koji je, kako i samo ime nalaže, uistinu spektakularan!

Za detaljan raspored održavanja kliknite OVDJE.

Umijeće upravljanja balonom

Kako je balon neupravljiva letjelica, pred pilote se postavljaju različiti navigacijski izazovi koji su rješivi uz pozamašno znanje i odličnu vještinu. Nježnim se divovima, kako ih od milja nazivaju, upravlja uloženim naporima zemaljskog tima koji prati meteorološke prilike te pilota i navigatora koji se nalaze u košari balona. Pilot ima zadaću svladavanja zračnih struja koristeći plamenik koji upuhuje vruć zrak i sustav utega koji se vješaju na košaru kako bi se promijenio smjer kretanja. Utrke su koncipirane na način da, često, u sklopu jednog polijetanja i slijetanja, baloni prođu kroz nekoliko zasebnih utrka, sve s različitim zahtjevima. Iskusni piloti upravljanje balonima opisuju kao umjetnost, letenje “klizanjem”, a prizor iz košare veličanstvenim!

O autoru

Ivica Stepanić
Student pete godine zračnog smjera Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, novinar studentskog internet portala prom.com.hr. Posebno zanimanje za sigurnost zračnog prometa u segmentima održavanja zrakoplova, sustava upravljanja sigurnosti zrakoplovnih kompanija i kontrole kvalitete.
Close