Najnoviji Amazonov uređaj za skladištenje demonstrira polaganu automatizaciju

Izvor: https://www.wired.com

Neprestano nam je rečeno da roboti dolaze na naše poslove, ali kada se točno to dogodi, čini se da nitko ne zna. To je zato što je proces automatizacije – poput klimatskih promjena – vrlo spor i složen. Njeni učinci su difuzni, raspoređeni tijekom vremena i prostora toliko da se možemo prevariti misleći da se to ne događa, ili, u najmanju ruku, da se to događa nekom drugom.

Novo izvješće Reutersa o najnovijim namjerama Amazona da zamijeni radnike strojevima može pomoći u otklanjanju tih pojmova.Tiskovna agencija kaže da Amazon u svojim skladištima koristi tehnologiju za testiranje koja može slati narudžbe pet puta brže od ljudi. Radnici stavljaju predmete na pokretnu traku, a stroj oko njih stvara kutiju, obrađujući do 700 narudžbi na sat. Reuters tvrdi da su strojevi instalirani u “šačicu” skladišta, ali Amazon razmišlja o tome da ih dovede na “desetke” lokacija. U svakom slučaju, to bi značilo gubitak 24 radna mjesta. Glasnogovornik Amazona potvrdio je tu priču, rekavši Reutersu da se tehnologija pilotira “s ciljem povećanja sigurnosti, ubrzanja rokova isporuke i povećanja učinkovitosti”. Uz to je nadodao:

“Očekujemo da će učinkovitost uštede omogućiti ponovno ulaganje u nove usluge za klijente, gdje će se i dalje stvarati nova radna mjesta. “

Tehnologija koju Amazon implementira nije nova. Prošlo je barem pet godina, i nije neobična: ne uključuje neke cool robote, samo anonimne strojeve za montažu. Štoviše, razmjeri gubitaka radnih mjesta izvješća Reutersa nisu preveliki. Novinska agencija procjenjuje da bi ti strojevi mogli ukloniti nekih 1.300 pozicija u Amazonovim skladištima u SAD-u. No, to je pad u grupi u usporedbi s 196.000 radnih mjesta koje su američki poslodavci dodali samo u ožujku. Sve to pokazuje zašto je tako teško shvatiti obujam procesa automatizacije i zašto se osjećate, kad pročitate najnovije naslove o milijunima poslova kojima prijeti robot, da su ti strahovi prenapuhani. To je zato što su razmjeri i tempo ove promjene često jako spori.Detalji iz izvješća Reutersa ukazuju na veću sliku. Za početak, Amazon nije jedini koji pokušava implementirati ovu tehnologiju; Walmart i kineski div JD.com također ju testiraju za maloprodaju. To znači da se potencijalni gubici radnih mjesta moraju množiti u cijeloj industriji, a ne samo u jednoj tvrtki. Reuters također napominje da novi strojevi ne uklanjaju radna mjesta u potpunosti. Radnici i dalje moraju stavljati predmete na pokretnu traku, čak i ako ih ne stavljaju u kutiju. To je gotovo uvijek način automatizacije. Roboti ne kradu cijeli posao; oni samo zamjenjuju određene zadatke. To može osloboditi ljude da rade negdje drugdje, ali također može smanjiti ukupan broj potrebnih radnih mjesta. Amazon ne mora otpustiti ljude kako bi napravili mjesta za robote. Rad je naporan, pa Amazon može čekati da radnici sami odustanu. U međuvremenu, budući da tvrtka nastavlja rasti tako brzo, može se pohvaliti da je jedna od najvećih kompanija i samim time nudi najveći broj radnih mjesta u Americi, a svoju dobit vraćaju natrag u istraživanje i razvoj, što zauzvrat stvara tehnologiju koja će oduzeti još više radnih mjesta.

Upravo tako funkcionira automatizacija: polako i po mjeri. Amazon priznaje da tehnologija koja zamjenjuje svoje radnike u skladištu još uvijek ne postoji, te kaže da su potpuno automatizirana skladišta udaljena barem deset godina. Na kraju, pitanje je hoće li tehnologija stvoriti više radnih mjesta nego što uništava u sljedećih nekoliko desetljeća i na takvo pitanje nije moguće odgovoriti sa sigurnošću. Ali sigurno je reći da će određene vrste poslova postati sve rjeđe, sve dok, jednog dana, ne prestanu postojati.

Izvor: theverge.com

O autoru

Jakob Greguric
Student treće godine Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa: Logistika i mobilna tehnologija.
Close