United Airlines sklopio ugovor za 10 milijuna galona biogoriva

Četvrta najveća aviokompanija u svijetu United Airlines sklopila je novi ugovor s tvrtkom World Energy iz Bostona kojim je kupila 10 milijuna galona biogoriva. Ovo obnovljivo gorivo će se koristiti kroz slijedeće dvije godine. Istraživanja pokazuju da su se korištenjem ovog goriva na zračnoj luci Los Angeles (LAX) smanjile emisije stakleničkih plinova za 60%. što je velik korak prema obnovljivom razvoju zračnog prometa u SAD-u.

Produljenje ugovora ostvarilo se nakon početka suradnje u 2013. godini, a zatim, u 2016., United postaje prva zrakoplovna tvrtka na svijetu koja kontinuirano koristi održivo zrakoplovno biogorivo. Još uvijek su jedina zrakoplovna tvrtka u SAD-u koja koristi biogorivo u redovnom poslovanju. Biogorivo od strane World Energya proizvedeno je od poljoprivrednog te je dobilo certifikat održivosti od Okruglog stola o održivim biomaterijalima.

Nedavno je najavljeno da će World Energy uložiti 350 milijuna dolara kako bi u potpunosti pretvorio svoj pogon u Paramountu u Kaliforniji u obnovljivo dizelsko gorivo i održivo avionsko zrakoplovstvo, čime će ukupni kapacitet na toj lokaciji iznositi 300 milijuna galona godišnje.

“Ulaganje u održivo zrakoplovno biogorivo jedna je od najučinkovitijih mjera koje komercijalna zrakoplovna tvrtka može poduzeti kako bi smanjila svoj utjecaj na okoliš”, izjavio je Scott Kirby, predsjednik Uniteda. “Kao lideri u ovom prostoru, United i World Energy postavljaju primjer za industriju o tome kako inovatori mogu raditi zajedno kako bi naše kupce, kolege i zajednice usmjerili na održiviju budućnost.”

Obnova ugovora s tvrtkom World Energy dodatno će Unitedu pomoći u ostvarenju cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova za 50% do 2050. Sporazum između ove dvije tvrtke predstavlja više od 50% ukupnih sporazuma o komercijalnoj zrakoplovnoj industriji za održivo zrakoplovno biogorivo.

Osim kupoprodajnog ugovora sa World Energyjem, United je uložio u više od 30 milijuna dolara u Kalifornijsku tvrtku Fulcrum BioEnergy koja se bavi održivim razvojem. Time je ova investicija postala najveća pojedinačna investicija bilo koje zrakoplovne tvrtke na globalnoj razini u održiva goriva.

United Airlines je ovim potezom napravio veliku stvar za budućnost alternativnih goriva u zračnom prometu. Ova bi odluka trebala dalje pokrenuti ostale aviokompanije na slične pothvate u sektoru ekološkog razvoja i u konačnosti prelaska korištenje obnovljivih izvora energije.


Izvor: hub.united.com

O autoru

Lovro Šojić
Student 1. godine diplomskog studija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Područja zanimanja: zračni promet, aeronautika, budućnost razvitka zrakoplova, utjecaj zrakoplova na okoliš i električni automobili.
Close