Demonstracija C-V2X komunikacije kao priprema terena za 5G

Source: 5GAA.orgSource: 5GAA.org

V2X, odnosno Vehicle to X komunikacija već je dobro poznata i barem teoretski dobro utvrđen model komunikacije između vozila, vozila i infrastrukture. Relativna novina je model C-V2X (Cellular Vehicle-to-X) komunikacija u prometu, nastao ponajprije pod pritiskom velikih tvrtki auto i telekom industrije kako bi se zakonodavni okvir stigao prilagoditi za novo tržište naprednih 5G mreža . Kada značajke i arhitektura tog komunikacijskog modela i zakonski budu regulirani, otvorit će mogućnost suradnje telekom operatera i autoindustrije, kako bi povećali sigurnost, omogućili lakšu implementaciju autonomije u urbanim sredinama, te pružanje novih dodatnih usluga što će biti od najvećeg interesa za industriju koja će navedene usluge podržavati.

U Berlinu 23-05. održana je demonstracija C-V2X komunikacije, organizirana od strane 5GAA, te više tvrtki iz auto i telekom industrije. Iako tek na poligonu, demonstracija je pokazala da je tehnologija razvijena, funkcionalna, a sljedeće su faze adaptacije u stvarno prometno okruženje. U nastavku se nalazi video isječci navedene demonstracije iz Berlina.

 

Sama demonstracija C-V2X tehnologije pokazala je nekoliko glavnih značajki:

  1. Prometno upravljačka rješenja: Upozorenja za crveno svjetlo (RLVW – Red-Light Violation Warning) i  Signalne faze i podešavanje vremena (SPaT – Signal Phase and Timing)
  2. Prometno upravljačka rješenja: Svijetlo za hitno elektroničko kočenje / radovi na cestama (RWW- Roadworks warning / EEBL – Emergency Electronic Brake light)
  3. Stvarnovremenska upozorenja za krizne situacije: Vozilo – mreža i mreža-vozilo
  4. Hvatanje stvarnovremenskih podataka i njihovo dijeljenje: Proširenje utjecaja vozila u mreži
  5. Kombinacija upotrebe mreža, kraćih i većih opsega omogućuju najveći benefit za sigurnost u situacijama prestrojavanja, pretjecanja odnosno mrtvih kuteva
  6. Daljinsko upravljanje vožnjom

 


Izvor: 5gaa.org

 

Close