Otvara se nova švedska zračna luka na granici s Norveškom

Izvor: pexels.com

U prosincu ove godine će se otvoriti nova švedska zračna luka, prva u zadnjih 20 godina, a dvije zrakoplovne tvrtke već su spremne tamo započeti s novim letovima. Letovi do nove zračne luke u Sälenu već se pripremaju, ali postoje granična pitanja koja prvo treba riješiti. Zračna luka na skandinavskim planinama Sälen Trysil, trenutno je u izgradnji u Dalarni, koja se nalazi švedsko-norveškoj granici.

Lokacija novog švedskog aerodroma

Blizina Norveške važan je problem o kojemu se još uvijek raspravlja. Komplikacija se nalazi u uspostavi kontrolne zone koja bi se trebala protezati preko granice dviju država, izvještava Flygtorget.

21. i 22. prosinca određeni su kao dani otvorenja u kojima se očekuje prvo slijetanje zrakoplova, no, zračna luka još ne želi izjaviti čiji će to zrakoplovi biti.

“Naš IATA kôd još nije spreman i prije toga nije moguće ući u letove u rezervacijskim sustavima. Zato zrakoplovne kompanije žele pričekati s podacima dok sve ne bude na mjestu i mogućnost rezervacije letova raspoloživa”, rekao je izvršni direktor zračne luke Scandinavian Mountains Brett Weihart.

U međuvremenu, u tijeku je rad na uspostavi nove kontrolne zone oko zračne luke. Uzletno sletna staza od 2.500 metara nalazi se u smjeru 15/33 te je udaljena manje od pet kilometara od granice. To znači da će se ulazak i izlazak odvijati preko norveškog zračnog prostora.

Norveška uprava za zrakoplovstvo razmatra to pitanje, navodeći da ako “ne može uspostaviti kontrolirani zračni prostor u skladu sa zahtjevom, bit će vrlo zahtjevno, ali ne i nemoguće, provesti letove do i od zračne luke”. Međutim, uprava priznaje  i da će neizbježno povećanje turizma u Sälenu donijeti korist i skijaškim centrima u Norveškoj, a letovi bi se mogli odvijati iz Osla, kao i iz Stockholma.


Izvor: standbynordic.com

O autoru

Lovro Šojić
Student 1. godine diplomskog studija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Područja zanimanja: zračni promet, aeronautika, budućnost razvitka zrakoplova, utjecaj zrakoplova na okoliš i električni automobili.
Close